In de oven heeft iets verschrikkelijk gespetterd: zo maak je hem gemakkelijk schoon
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de oven boenen.
Zo rond kerst en oud en nieuw wordt de oven intensiever gebruikt dan normaal. Het vet van de kerstdis spetterde alle kanten op en is vastgekoekt op het glas en aluminium. Vrijdag moeten de oliebollen weer worden opgewarmd in een hopelijk hygiënisch verantwoorde oven.
Misschien heb je kerstvakantie en is dat een mooi moment voor de klus die meestal even op zich laat wachten. ,,Waarom ovens er vaak zo triest uitzien, is omdat die spetters worden blootgesteld aan hitte en dan inbranden. Haal in ieder geval de rekjes eruit die er niet in hoeven te zijn. En doe onderstaande geregeld, anders wordt het erg lastig om de oven schoon te krijgen.”
Benodigdheden:
- Ovenschaal met kokend water (2/3 gevuld), voor als je de oven of combimagnetron schoonmaakt
- Kleinere ovenschaal met ammonia (1/3 gevuld) voor als je de oven of combimagnetron schoonmaakt
- Keukenpapier/keukensponsje
- Schaaltje met een in stukken gesneden citroen (als je de magnetron schoonmaakt)
Zo maak je de oven schoon
Marja over de oven: ,,Eerst maak je de oven leeg. Alle platen kunnen in principe gewoon in de vaatwasser. Het rooster in het midden laat je zitten. Dan verwarm je de oven voor op de hoogste stand. Als de oven op temperatuur is, zet je onderin de schaal met kokend water. Let op: handschoentjes aan, want het is heet. Op het rooster midden in de oven zet je de kleinere schaal met ammonia. Doe de oven dicht en zet ‘m uit. Ga even lekker boodschappen doen of zo. Geef het maar de tijd.”
,,Ondertussen is die oven flink gaan zweten. Hij heeft het benauwd gekregen van die ammonia, dat ben ik met ‘m eens. Dus doe de oven maar weer open als het water verdampt is, dan kun je het losgekomen vet zo wegvegen met het keukenpapier. Daarna kun je de oven, als je dat prettig vindt, nog even natrekken met een natte lap of een sponsje. Laat die borrelhapjes maar komen!”
Over de combimagnetron: ,,In principe geldt hier hetzelfde als voor de oven, alleen zet je de schalen in de combimagnetron en daarna zet je ‘m een paar minuten aan op de magnetronstand.”
Magnetron
,,De magnetron is het vriendelijkst. Want die gebruik je in principe alleen maar om afgedekte dingen in op te warmen. Dat is ander soort vuil, daar spettert het vet niet in de rondte. Zet een rond schaaltje met kokend water en de in stukken gesneden citroen in het midden van de magnetron. Zet ‘m tien minuten op vol vermogen aan. Daarna kun je de magnetron zo schoon vegen.”
Belangrijk: ,,Gebruik nóóit schuurmiddel. Daar gaat je oven minder goed door werken. Het beschermlaagje wordt door het schuurmiddel aangetast. Denk je weleens: is die oven nou nog niet voorverwarmd? Nou, dat komt waarschijnlijk door al dat schuurmiddel. En wacht vooral niet te lang met dit klusje. Het hoort bij het onderhoud. Dan hoef je ook niet al het vuil eruit te bikken. En áls je dat al doet, laat het dan weken in heet water met een beetje allesreiniger. Gebruik daarna een schuursponsje.”
Tosti-ijzer
Nu het toch over ‘grillen’ gaat, neem dan meteen even het grillijzer of tosti-ijzer mee, adviseert de schoonmaakexpert. ,,Gebruik geen afwasmiddel. Ook niet voor de pannen. Hoe ik die schoonmaak? Ik smeer ze in met slaolie. Dat beschermt de pannen het beste. Pak dus een keukenpapiertje en neem de grill uit met slaolie. Afwasmiddel is onnodig slecht voor grillplaten en pannen.”
Deze tips verschenen ook al in mei op deze site, maar zijn geüpdatet voor de kerstvakantie. Wil je ook een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil je wel zonnepanelen, maar heb je geen plek op je dak? Dit zijn vier opties
Met de hoge energieprijzen en de verlengde salderingsregeling is nu hét moment om zonnepanelen te plaatsen. Maar wat doe je als je zelf geen geschikt dak hebt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Schoonmaaktip van de week
Met deze simpele smeermiddelen (die je toch al hebt) kom je van een piepende deur af
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: piepende en krakende deuren. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
De ideale groenblijver voor in een pot: de struikklimop
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Schoonmaaktip van de week
Oma Marja over hoe ze het huis van haar zoon schoonmaakt: ‘Gooi niets weg’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: andermans huis poetsen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
vraag 't vtwonen
Zo berg je alle troep in huis slim op
Rondslingerende spullen hebben we allemaal. Genoeg opbergruimte is dan wel zo handig. Maar niet iedereen heeft een grote woonkamer of zin in een enorme kast midden in de ruimte. Kortom, slim opbergen, hoe doe je dat? We vragen het Fietje Bruijn, stylist bij vtwonen.