De tafellampspeaker van Ikea. Het peertje is een op afstand bestuurbare 'slimme lamp' die van kleur en dus ook sfeer kan veranderen. De voet van de lamp is de geluidsbox.
Volledig scherm
De tafellampspeaker van Ikea. Het peertje is een op afstand bestuurbare 'slimme lamp' die van kleur en dus ook sfeer kan veranderen. De voet van de lamp is de geluidsbox. © ADR Media

Ikea combineert sfeer en design met 'tafellampspeaker’

Een nieuwe stap voor Ikea. Vanaf 1 augustus krijgen alle winkels wereldwijd een speciale audiohoek. Ikea wil met design en geluid meer sfeer creëren in huis.

Om dat doel te bereiken is een samenwerking aangegaan met Sonos, een bedrijf dat speakers maakt die met elkaar in contact staan via draadloos internet. De designers van Ikea zijn met de techniek aan de gang gegaan en daar zijn twee nieuwe producten uit voortgekomen: de tafellamp- en de boekenplankspeaker. Ze luisteren naar de naam Symfonisk.

Behoefte

Technologie is niet meer weg te denken in huis en dat Ikea nu begint met het toevoegen van ‘geluid’ aan het assortiment komt voort uit een onderzoek onder klanten, legt productontwikkelaar Stjepan Begic uit. ,,Het is een duidelijke behoefte, dus we zetten er heel serieus op in. Je moet dit dus zien als het begin van een reeks speakers, in combinatie met andere producten. Technologie is in huis zó belangrijk geworden, dat wij daar goede producten in willen aanbieden. We leggen onszelf geen restricties op door ons te beperken tot de verkoop van interieur.”

Quote

Je moet dit dus zien als het begin van meer speakers, in combinatie met andere producten

Stjepan Begic, Productontwikkelaar IKEA
Via de app op een mobiel of tablet kun je het licht aanpassen naar smaak: eerst 'kooktijd', dan 'etenstijd'. Het licht wordt dan gedempt.
Volledig scherm
Via de app op een mobiel of tablet kun je het licht aanpassen naar smaak: eerst 'kooktijd', dan 'etenstijd'. Het licht wordt dan gedempt. © ADR Media

De tafellampspeaker is een geluidsbox en lamp in één, waardoor je volgens Begic ruimte bespaart. De lamp wordt bediend met een applicatie van Ikea op de mobiele telefoon of een tablet. Het geluid met de Sonos-app of andere muziekapps zoals Spotify, Tidal of Apple Airplay. In oktober moet het ook mogelijk zijn om via de app van Ikea het geluid te bedienen. Voor de kenners: de geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van de Sonos 1. Als de woonkamer niet al te groot is, kun je er de ruimte goed mee vullen. De tafellampspeaker kost 179 euro.

Mooier wordt het als je er twee achter de bank neerzet. Ze functioneren dan prima als cinemaset. Maar: als je de echte surround-ervaring wil, dan heb je eigenlijk ook nog een playbar of ‘beam’ nodig voor het geluid van de televisie (en eventueel nog een subwoofer). Je zult dan vooralsnog naar andere winkels moeten voor het hele pakket. Al het geluid is uiteraard wel te synchroniseren en het volume is per speaker aan te passen. Sommige mensen gaan zo ver dat ze in elke ruimte van het huis een Sonos-speaker neerzetten. Loop je naar een andere ruimte met de telefoon in je broekzak, dan gaat het geluid als het ware met je mee en gaan de boxen automatisch aan. 

Boekenplankspeaker goedkoper

Als je hem horizontaal ophangt, is het gelijk ook een boekenplank(je). Hij is ook te bevestigen aan een rooster zoals in deze keuken.
Volledig scherm
Als je hem horizontaal ophangt, is het gelijk ook een boekenplank(je). Hij is ook te bevestigen aan een rooster zoals in deze keuken. © ADR Media

De boekenplankspeaker is met 99,95 euro een stuk goedkoper en is óók multifunctioneel. Begic: ,,Hij past in veel van onze boekenkasten, dan valt hij nauwelijks op. Maar je kunt hem ook aan de muur bevestigen, verticaal en horizontaal. Dan heeft hij een draagkracht van 3 kilogram en kun je er andere spullen op zetten. Zeker naast het bed is dat handig. We leveren er een rubberen matje bij zodat niks beschadigt en spullen er niet vanaf trillen als de muziek hard staat.”

Groot nadeel: in tegenstelling tot andere Sonos-speakers kun je niet met de Ikea-versies niet praten. ,,Het is een bewuste keuze om simpel te beginnen”, verklaart ontwikkelaar Begic. Heb je een andere Sonos in huis, dan kun je daar wél mee praten. ‘Hé Google, zet eieren en zout op mijn boodschappenlijst.’ ‘Hé Alexa, draai het album van Oscar and the Wolf.’ De Ikea-boxen volgen dan wel genadig naar de bewoner via het moederstation. Maar dan is toch wel een fikse investering nodig. 

De boekenplankspeaker is te verstoppen in de boekenkast.
Volledig scherm
De boekenplankspeaker is te verstoppen in de boekenkast. © ADR Media