Hypotheekverstrekkers zien een rol voor zichzelf om huizenkopers te adviseren in het verduurzamen van hun huis.
Volledig scherm
Hypotheekverstrekkers zien een rol voor zichzelf om huizenkopers te adviseren in het verduurzamen van hun huis. © ANP

Hypotheekadviseur krijgt les in duurzaamheid

Mensen die een hypotheek afsluiten horen ook goed advies te krijgen over duurzaamheidsmaatregelen in het nieuwe huis. Om die reden starten Rabobank en De Hypotheekshop met het opleiden van adviseurs in ‘duurzaamheid'. Ook makelaars en medewerkers van andere tussenpersonen en hypotheekverstrekkers kunnen zich melden.

Volgens de initiatiefnemers is het hypotheekgesprek hét moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. Geldverstrekkers en adviseurs zouden zo een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Huizenkopers worden in gesprekken beter gewezen op de financieringsmogelijkheden voor onder meer het isoleren van een woning.

,,Het afgelopen jaar zagen we het aantal huizenkopers dat energiebesparende maatregelen treft bij de aankoop van een woning al stijgen van 4 naar 11 procent”, aldus Huib de Mulder, Directeur Wonen Rabobank. Met deze opleiding willen we de verduurzaming van de woningmarkt versnellen.” In 2050 moeten 7 miljoen woningen van het aardgas af. De eerste stap hiervoor is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen huizen verduurzaamd moeten zijn. 

Vast onderdeel

Het is nog de vraag of alle medewerkers van hypotheekverstrekkers precies deze online opleiding gaan volgen. De Hypotheker zegt bijvoorbeeld op een andere manier te streven ‘duurzaamheid als vast onderdeel van een hypotheekgesprek'. De Hypotheker werkt samen met HomeQGo. Klanten kunnen hun toekomstige huis onder een duurzaamheidsscanner leggen om te zien waar en hoe ze zouden kunnen investeren.  

Met de opleiding die De Hypotheekshop en Rabobank aanbieden doen adviseurs en makelaars kennis op van het klimaatakkoord, financieringsoplossingen en BENG-normen (bijna energieneutrale gebouwen). Ook krijgen ze les over verduurzamingsmaatregelen. Na een succesvolle afronding van de online opleiding, die 56 euro kost, mag de deelnemer zichzelf ‘erkend adviseur duurzaam wonen’ noemen. Die titel is volgens een woordvoerder gerechtvaardigd omdat de online opleiding wordt verzorgd door een opleidingsinstituut dat wordt erkend door Stichting Erkend Hypotheekadviseur