Huurprijs van deel woningen in de vrije sector aan banden gelegd
Verhuurders in de vrije sector mogen straks niet meer vragen wat ze willen voor een woning. Voor een deel van de nieuwe huurwoningen gaat, net als bij de sociale huur, een maximale huurprijs gelden.
Het kabinet verandert daarvoor de wet. Verhuurders die in de toekomst toch te hoge huren vragen, riskeren straks een boete die kan oplopen tot 80.000 euro per overtreding, aldus minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). ,,De krapte op de woningmarkt is zó ongelooflijk groot, dat nu de hoofdprijs wordt betaald voor een huis dat dat niet waard is.’’
Nu gelden er alleen strengere regels voor woningen met een huurprijs tot maximaal 763 euro per maand. Aan de hand van een puntenstelsel waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar de kwaliteit van de woning en de oppervlakte, mag slechts een maximumhuurprijs worden gevraagd. Het kabinet gaat die grens nu oprekken naar woningen met een huurprijs tot 1000 euro per maand. De Jonge hoopt dat zo meer mensen met een modaal salaris op termijn aan een betaalbare huurwoning kunnen worden geholpen.
Minder ver
De plannen gaan minder ver dan De Jonge had gewild. Eerder dit jaar liet hij nog onderzoeken of de grens kon worden opgetrokken naar een huurprijs van 1300 euro per maand. Ook had hij het liefst gezien dat de nieuwe regels ook zouden gaan gelden voor bestaande huurcontracten. Huurders zouden dan via de huurcommissie een lagere huur kunnen afdwingen als de huurprijs te hoog was volgens het puntensysteem.
Dat laatste bleek juridisch niet te kunnen. De nieuwe regels gaan alleen gelden voor nieuwe contracten. Als de nieuwe regels zijn ingegaan, zal een deel van de huidige dure huurhuizen pas goedkoper worden als de huidige huurders vertrekken. De nieuwe huurders hebben dan recht op lagere huur wanneer het huis (bijvoorbeeld omdat het te klein is) volgens het puntensysteem niet meer waard is dan 1000 euro. Gemeentes gaan daar op handhaven.
Dat die grens niet op 1300 euro is gelegd, komt doordat investeerders hebben aangegeven dan geen brood meer te zien in het bouwen van voldoende nieuwe huizen. Het kabinet wil dat er 900.000 woningen bij komen voor 2030. Een fors deel daarvan moet bestaan uit betaalbare huurhuizen.
Puntenstelsel
In het nieuwe puntenstelsel zijn straks 187 punten te verdelen. Nu loopt het systeem nog tot 141 punten. Hoe meer punten, hoe meer een verhuurder mag vragen voor een woning. Bij het maximale aantal punten mag dat 1000 euro per maand zijn. Al zegt De Jonge te verwachten dat tegen de tijd dat de wet is ingevoerd die maximale huurprijs door de inflatie op 1100 euro per maand ligt.
Een grote groep woningzoekenden verdient nu te veel voor sociale huur, maar te weinig om een koophuis te kunnen bemachtigen. Zij zijn aangewezen op een huurhuis in de vrije sector. Daar zijn de prijzen zo enorm gestegen, dat voor een huurprijs van 1000 euro per maand gemiddeld nog maar een huisje van 60 vierkante meter is te vinden, blijkt uit recente cijfers van Pararius.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum. -
PREMIUM
Villa’s d’r uit, middeldure huur d’r in: bouwproject Bouverijen in Teteringen wordt socialer
BREDA - In het nieuwbouwproject Bouverijen in Teteringen wordt de bouw van 34 villa’s uit de plannen geschrapt. Daarvoor in de plaats komen veertig ‘middeldure’ huurwoningen. -
PREMIUM8 vragen
Even wachten met huis kopen nu de prijzen dalen, of juist niet?
De huizenprijzen dalen hard, wat te doen als je wilt kopen of verkopen? Wachten of niet? Acht vragen en antwoorden. -
vraag 't vtwonen
Hoe maak je van je hal, ondanks al die jassen en schoenen, een fijne entree van je huis?
De hal is je ontvangstruimte en zet de toon bij binnenkomst, maar is ook die onvermijdelijke verzamelplek van jassen, rugzakken, schoenen, sjaals en dat ene pakket voor de buren. Hoe maak je er toch een fijne entree van? Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen, legt het uit.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
De Sax wordt de op een na hoogste woontoren van het land, met een opvallende gouden ‘balk’
Met een hoogte van 182 meter wordt De Sax - na de Rotterdamse Zalmhaventoren - de tweede hoogste woontoren van Rotterdam én van het land. Het ontwerp is behoorlijk aangepast, maar volgens de architect is ‘het grote gebaar’ op de Wilhelminapier nog steeds hetzelfde.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerCees Melisse