‘Huurders worden gechanteerd sinds tijdelijke contracten’
De tijdelijke huurcontracten die sinds 2016 bestaan worden door verhuurders misbruikt. Het is een chantagemiddel geworden waarbij huurders hun woonzekerheid verliezen, vindt de Woonbond.
Delen per e-mail
Vooral particuliere verhuurders maken gebruik van de mogelijkheid om een tijdelijk contract aan te gaan met de bewoners van hun huis. Opvallend is dat zij na twee jaar alle contracten opzeggen en dus niet verlengen voor onbepaalde tijd. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau Statistiek. ,,Ik ben bang dat dit vooral voor commerciële partijen de standaard gaat worden, zodat huurdersrechten vervallen en de huurprijs telkens omhoog kan", zegt directeur Paulus Jansen van de Woonbond.
Type verhuurder Aantal contracten
Particulieren 9.100
Bedrijven 2.100
Corporaties 5.600
Totaal 16.800
Sinds juli 2016 kunnen verhuurders tijdelijke huurcontracten inzetten voor maximaal twee jaar of maximaal vijf jaar. De periode van vijf jaar is voor jongeren tot 27 jaar oud. De wet heeft als doel om voor meer doorstroming op de woningmarkt te zorgen. Ook zouden er meer woningen beschikbaar komen omdat verhuurders weten dat ze hun huis niet voor onbepaalde tijd ‘kwijt’ zijn.
Daarnaast speelde mee dat huurders juist meer huurbescherming zouden hebben in vergelijking met huurcontracten van korte duur of anti-kraakovereenkomsten (geen huurbescherming en huurprijsbescherming), wat voorheen vaak voorkwam. De verhuurder mag het contract ook niet opzeggen vóór de twee jaar, of vóór de vijf jaar bij (studenten)kamers. Huurders mogen dat wel.
Geld verdienen
Maar de wet schiet z'n doel voorbij, meent Paulus Jansen. ,,Er zijn vooral in de steden niet genoeg woningen en dat is de plek waar deze tijdelijke huur het vaakst voorkomt. Logisch, want daar is de meeste vraag en valt er dus geld mee te verdienen. Veel huurders kiezen niet bewust voor tijdelijke huur, maar omdat er geen alternatief is gaan ze er mee akkoord.”
Met name particuliere verhuurders zien in de wet een mogelijkheid om van lastige huurders af te komen
De Woonbond waarschuwde bij invoering van de tijdelijke contracten voor het verzwakken van de positie van de huurder. Die is bij hoop op verlenging tot een contract voor onbepaalde tijd minder snel geneigd om een zaak te maken van slecht onderhoud, een te hoge huurprijs of servicekosten, denkt Jansen.
,,We krijgen signalen van bewonerscommissies dat de tijdelijke huur als chantagemiddel wordt gebruikt. Bij woningcorporaties is dat niet het geval, maar met name particuliere verhuurders zien in de wet een mogelijkheid om van lastige huurders af te komen. Er komt geen rechter meer aan te pas, want het mag. Ik denk daarom ook dat het aantal verhuurders dat hier een standaard van maakt blijft groeien. Op die manier komen er niet méér woningen op de huurdersmarkt, maar kannibaliseren de tijdelijke contracten de contracten voor onbepaalde tijd.”
Net afgestudeerden
Die analyse wordt niet gedeeld door Co Koning van Vastgoed Belang, de vereniging waar een deel van de particuliere verhuurders lid van is. ,,Er bestaan ongetwijfeld malafide verhuurders, maar mijn indruk is dat de tijdelijke contracten vooral worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Namelijk voor mensen die tijdelijk op zoek zijn naar een woonruimte, zoals net afgestudeerden of mensen die hun huis hebben verkocht en tijdelijk onderdak nodig hebben.”
Bovendien vindt hij het wél de keuze van de huurder om een tijdelijk contract aan te gaan. ,,Het is een overeenkomst tussen verhuurder en huurder. Veel huurders weten dat ze na twee jaar weg moeten. Dat kan juist een extra prikkel geven om op zoek te gaan naar een permanente woning.” Verhuurders hebben er ook geen enkel belang bij om elke twee jaar op zoek te gaan naar nieuwe huurders, zegt Koning. ,,Dan moeten ze weer een makelaar inhuren, dat kost ook geld. Bovendien wil je huurders die zich netjes gedragen en maandelijks op tijd betalen het liefste behouden.”
Er bestaan ongetwijfeld malafide verhuurders, maar mijn indruk is dat de tijdelijke contracten vooral worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn
Politiek
Paulus Jansen ziet dat toch anders. Hij wil dat de wet wordt aangepast, om te voorkomen dat tijdelijk huren de standaard wordt. ,,De huurprijs zal bijvoorbeeld omlaag kunnen op het moment dat zo'n tijdelijk contract van kracht wordt. Op basis van het puntenstelsel zou de huur dan 20 of 30 procent omlaag moeten. Daarmee maak je het economisch belang kleiner en ontstaat meer balans.”
GroenLinks en de PVV hebben een paar maanden geleden al kritische vragen gesteld over de tijdelijke contracten. Ook die partijen hebben de indruk dat er bedrijven of particuliere beleggers zijn die de wet gebruiken om van huurders af te komen, in plaats van spoedzoekers een kans te geven die ze daarvoor niet hadden.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken antwoordde dat dat ongetwijfeld zal voorkomen, maar zegt dat de wet in andere gevallen ook zeker z'n nut bewijst. Om daar uitgebreider op in te kunnen zoomen, gaat ze later dit jaar de cijfers van het CBS nog eens analyseren. De twee Kamerleden krijgen dus nog antwoord op hun vragen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Oh denneboom! De grootste kerstboomfabels en aanschaftips
Na de sinterklaasperiode dienen de feestdagen zich weer aan, waarbij een traditionele kerstboom in veel huiskamers niet ontbreekt. Waar moet je op letten bij de aankoop van een boom en wat zijn de grootste kerstboomfabels? -
PREMIUM
Binnenkijken Rotterdamse heeft duizenden blauwe ballen op haar bed en het verveelt nooit
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. In hartje Spangen staat een huis waar menig kind - of adolescent die zich soms een beetje kind wil voelen - jaloers op is. Het huis van Roza Schous (27) aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. -
Belangrijke tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur
Ga je verhuizen? Of wil jij je interieur helemaal omgooien? Denk dan voor je aan de slag gaat goed na over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Styliste Denise van den Berg weet welke kleuren goed bij elkaar passen. -
PREMIUM
Van stof op de kast word je niet ziek, maar op deze plekken kun je beter wél poetsen
Het gevoel van een blinkende vloer en glanzende ramen... Fijn ongetwijfeld, maar niet noodzakelijk. Denk bij de volgende poetsbeurt liever ook eens aan het matras, de snijplank en het putje van de douche. -
PREMIUM
Ieder jaar dezelfde boom, is dat wel zo duurzaam?
Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, vier weken versierd in de woonkamer laten staan en dan weer weggooien. Is dat wel zo duurzaam? Op een groeiend aantal plekken in Nederland kun je op een andere manier aan een boom komen, bijvoorbeeld door er een te huren of te ‘adopteren’. Als je voor de meest duurzame kerstboom wilt gaan, wat is dan de beste keuze?
-
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent. -
eigen tuin eerst Deze boom wordt minder populair, maar past perfect in de professionele tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week zet hij de berk in het zonnetje. -
Proeven met starterswoningen bij ouderen in huis óf in de tuin
Net als veel delen van Nederland kampt ook Ermelo (de Veluwe) met woningnood. Jongeren die een huis zoeken, kampen met een wachttijd van vijf jaar. Voor hen ging woningstichting UWOON aan de slag met het zogenoemde achtertuinplan.