Huurders financieel kwetsbaar bij inkomensdaling
Huurders van sociale huurhuizen en in de vrije sector krijgen het snel moeilijk als hun inkomen daalt. Het risico dat ze hun woonlasten niet meer kunnen betalen neemt toe dankzij de coronacrisis. De Autoriteit Financiële Markten wijst in een onderzoek naar de slechts kleine buffers die huurders over het algemeen hebben.
Het risico dat huurders van een corporatiewoning op een gegeven moment niet meer hun woonlasten kunnen betalen is gestegen door achterblijvende inkomensgroei. Dat blijkt uit de meest recente cijfers (2018) van de Lokale Monitor Wonen van gemeenten, woningcorporaties en de Woonbond.
Er zijn steeds meer huurders met een inkomen dat niet toereikend is om noodzakelijke uitgaven te betalen als woonlasten, voedsel, verzekeringen en kleding. In 2017 was dat landelijk gezien het geval bij 12 procent van de huurders. In 2018 steeg dit percentage naar 16,4 procent met uitschieters naar 22 procent van de huurders in Oost-Groningen.
De coronacrisis stelt de financiële weerbaarheid van Nederlandse huishoudens verder op de proef, zo waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een recente publicatie. De helft van de Nederlandse huishoudens houdt volgens de Nibud-normen te weinig buffers aan. Een doorsnee huishouden heeft maar 2000 euro om een inkomensterugval op te vangen, zonder in te leveren op een spaarpotje voor tegenvallers zoals een kapotte wasmachine.
Grote verschillen
Eind 2018 sloten de Woonbond en Aedes (vereniging van woningcorporaties) een Sociaal Huurakkoord, waarin werd afgesproken dat de huren niet harder zouden stijgen dan de inflatie. De jaren ervoor werd de rekening van de crisis wel doorberekend aan huurders. In de vrije sector (boven de 737 euro per maand kale huur) zijn de huurprijzen nog harder gestegen.
Er zijn grote verschillen tussen gezinnen wat betreft de hoeveelheid geld die zij achter de hand hebben om een inkomensdaling op te vangen. Ruim 20 procent van de huishoudens heeft minder dan 2500 euro opzij gezet, terwijl 2 tot 4 procent meer dan 250.000 euro tot zijn beschikking heeft. Huurders zijn op de korte termijn doorgaans minder financieel wendbaar dan huiseigenaren. Ongeveer de helft van de huurders is meer dan 20 procent van zijn bruto-inkomen kwijt aan woonlasten. Onder kopers is dat slechts bij een op de tien huishoudens zo. De verhouding tussen huizenbezitters en huurders is in Nederland ongeveer zes tot vier. De meeste huurders wonen in een sociale huurwoning.
Huurbevriezing
De AFM constateert ook verschillen tussen mensen die dankzij corona direct hun inkomen zagen dalen en een groep die juist extra heeft kunnen sparen omdat niet-noodzakelijke uitgaven werden uitgesteld. Om huurders niet onevenredig hard te treffen, stelden linkse partijen in de Tweede Kamer een huurbevriezing voor, maar dat plan haalde geen meerderheid en minister van Wonen Kajsa Ollongren hield haar poot stijf toen de Eerste Kamer nog eens aandrong. Ze beloofde echter vóór Prinsjesdag te kijken naar extra maatregelen voor huurders die in financiële problemen komen.
Wil je tips of inspiratie voor je huis? Bekijk onderstaande video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maatschappelijke organisaties: ‘3 miljard euro nodig voor noodpakket huursector’
Een aantal maatschappelijke organisaties vraagt om een noodpakket voor huurders nu een bevriezing van de huren uitblijft. Er zou 3 miljard euro nodig zijn om de huren te verlagen, meer huizen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Motmuggen gespot? Dan mankeert er iets aan de hygiëne in of om het huis
Nog nooit van motmuggen gehoord? Misschien klinken de bijnamen ‘rioolvliegjes’ of ‘aalputmotjes’ je wel bekend in de oren. De beestjes lijken op kleine vlinders, maar dat zijn het niet. Het zijn muggen, alleen muggen die niet kunnen steken. Wat doen ze dan wél, en waarom zitten ze soms in je huis? Bioloog Remco Daalder legt uit: ,,Ze houden van slecht functionerende riolen, verstopte wc’s, goten of gewoon vuiligheid.” -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.
-
Getest: dit is de beste ventilator
Wat is de beste ventilator? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Zonder waarschuwing stond huurder Stefan na één jaar op straat: ‘Je wordt genaaid waar je bij staat’
Stefan Bonestroo uit Arnhem kreeg van de ene op de andere dag te horen dat zijn huurcontract van een appartement aan de Steenstraat na één jaar niet verlengd zou worden. Bonestroo en zijn huisgenoot moesten halsoverkop op zoek naar nieuwe woonruimte, terwijl het appartement opnieuw in de verhuur kwam. Voor veel meer geld. -
Honderdduizenden huurders onzeker over inkomen
Ruim 360.000 hurende huishoudens (16%) zien hun inkomsten onzeker worden nu de coronacrisis langere tijd voortduurt. Zij verwachten op termijn problemen met het betalen van hun vaste lasten, waaronder de huur. Dat blijkt uit een maandelijks onderzoek van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH).