Huizenprijzen met ruim 6 procent gedaald in 2022: ‘Dit markeert een omslagpunt’
De huizenprijzen zijn in 2022 met 6,4 procent gedaald naar gemiddeld 407.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die ziet dat kopers meer keuze en kansen krijgen. ,,De markt komt in wat rustiger vaarwater.”
Met die daling zijn de prijzen voor het eerst in negen jaar gedaald. ,,Een omslagpunt ten opzichte van 2021, toen de prijs met zo'n 20 procent op jaarbasis steeg’’, aldus de NVM bij de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal van afgelopen jaar.
In dat kwartaal daalden de prijzen met 3,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toen sprak NVM van de grootste daling ooit (-5,8 procent). Voor een tussenwoning telden kopers in de laatste drie maanden van 2022 gemiddeld 367.000 euro neer. Bij een hoekwoning ging het om 396.000 euro, bij een appartement om 345.000 euro. Een twee-onder-een-kap kostte gemiddeld 438.000 euro en een vrijstaand huis 605.000 euro.
Minder verkochte woningen en meer te koop staande woningen
Mijn zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt
Niet alleen de prijzen zijn gedaald, ook het aantal verkochte woningen is teruggelopen. Het ging in oktober, november en december om 32.500 woningen, 8 procent minder dan een jaar geleden. Ook zijn er meer huizen te koop gezet: 41.700, een stijging van 14 procent. Ook duurt het wat langer voordat een huis verkocht is. In het vierde kwartaal 2022 is een woning na gemiddeld 30 dagen verkocht, 3 dagen langer dan in het derde kwartaal.
Minder hoge prijzen en er zijn meer huizen en langer te koop. ,,Het vierde kwartaal was vriendelijker voor de woningkoper", zegt NVM-bestuurder Lana Gerssen dan ook. ,,De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen, al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente.” Die is in een jaar tijd gestegen van ongeveer 1 procent naar 4 procent, waardoor kopers minder kunnen lenen voor hun hypotheek.
Er zijn meer zorgen. Gerssen: ,,De keuzes voor de woningkoper verruimen, maar we zijn er nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort. Mijn zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt.”
Tijdelijk
De prijsdalingen op de huizenmarkt houden vermoedelijk niet lang aan, verwachten althans de makelaars van de NVM. Gerssen noemt de prijsdalingen ,,een gezonde correctie op iets wat niet gezond was”. ,,De ergste oververhitting lijkt uit de woningmarkt te zijn verdwenen.” Dat ziet ze ook terug in andere zaken dan de prijs.
,,Het aanbod stijgt en de markt lijkt wat evenwichtiger”, concludeert Gerssen dan ook. Maatregelen om de gekte op de woningmarkt tegen te gaan zoals het verplichte biedlogboek, zijn dan ook ,,een beetje ingehaald door de ontwikkelingen”, aldus Gerssen. ,,Omdat er nu al een prijsdaling gaande is, zal het wat langer duren voor we weten wat voor effect die hebben op de prijs van koopwoningen.
Nieuwbouw meer en meer een zorgenkind
De NVM maakt zich ook zorgen over nieuwbouw en ‘meer en meer een zorgenkind wordt’. Gemiddeld noteerde de makelaarsvereniging een verkoopprijs van 498.000 euro voor een nieuwbouwwoning, veel hoger dan het gemiddelde van een bestaande woning. Ook is het aantal nieuwbouwtransacties fors gedaald, met 20 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor en zelfs 46 procent ten opzichte van een jaar eerder.
,,Dit vergroot de financiële druk op nieuwbouw. Deze neemt verder toe door sterk gestegen grond- en bouwkosten en de hypotheekrente. Het is voor ons zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft. Kopers trappen op de rem en ontwikkelaars en bouwers maken ook pas op de plaats. Nieuwe eengezinswoningen zijn populair, maar nu voor een groeiende groep onbetaalbaar", zegt NVM-bestuurder Chris van Zantwijk.
Daar lijkt ook niet snel verandering in te komen, zegt Van Zantwijk. ,,De komende tijd ligt nog een flinke toename van de loonkosten in de verwachting door de hoge inflatie”, aldus de vicevoorzitter van de vakgroep Wonen van de makelaarsvereniging. Om het rendement op peil te houden zal de prijs van nieuwbouwwoningen eerder omhoog moeten dan omlaag, denkt hij.
Kosten verlagen
De NVM doet een aantal aanbevelingen om te zorgen dat er gebouwd blijft worden. Zo kunnen de kosten verlaagd worden. De btw zou bijvoorbeeld verlaagd kunnen worden, gemeenten zouden de grondprijzen wat kunnen verlagen en de eisen aan woningen zouden wat verlaagd kunnen worden.
Ook zouden verhuurders bij nieuwbouw betrokken moeten worden, omdat deelname van beleggers vaak essentieel is om een nieuwbouwproject rond te krijgen. Ten slotte zouden ook allerlei betrokken vooraf moeten worden betrokken bij bouwplannen zodat er gebouwd kan worden voor de vraag die er daadwerkelijk is. Dat gebeurt al in enkele provincies, maar lang nog niet overal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo deel je jouw woonkamer opnieuw in: werk de hoogte in
De woonkamer heeft verschillende functies. Daarnaast heb je te maken met de vorm en grootte van de ruimte. Waar begin je bij het inrichten van een lege woonkamer en hoe laat je al die praktische doeleinden op een mooie, logische manier samenkomen? Onderstaande tips geven je een duwtje in de juiste richting. -
PREMIUM
Schatrijke Duitse familie bouwt nieuwe woonwijk in Nederland: ‘We zijn op zoek naar nieuwe mensen’
Een rijke Duitse familie die een nieuwe woonwijk gaat ontwikkelen in Nederland? Raar maar waar. De familie Grenzebach, eigenaar van machinebouwer Kaltenbach, gaat het huidige bedrijfsterrein aan de Pruisische Veldweg in Hengelo zelf ontwikkelen.Hengelo -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMterugblik
De hardste prijsdaling ooit, een steeds hogere hypotheekrente: dit was woningmarktjaar 2022
2022 was het jaar van de kentering op de Nederlandse woningmarkt. Aan extreme prijsstijgingen kwam een einde en de hypotheekrente liep flink op. Hoe koelde de markt precies af? Het woningmarktjaar in een overzicht.
-
Schoonmaaktip
De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat. -
-
-
Na jaren van records minder hypotheken afgesloten: starter wint terrein
Het aantal hypotheekaanvragen is vorig jaar, na jaren van stijging, gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat spreekt van een duidelijke omslag in de hypotheekwereld. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging