Huizenprijsstijging vlakt af
Hoewel de huizenprijzen de laatste maanden nog steeds fors toenemen, gaat dat in steeds kleinere stappen. Dat kan een indicatie zijn dat het plafond in zicht is, denkt woningmarktdeskundige Paul de Vries van het Kadaster.
Het aantal verkopen van woningen neemt fors af vanwege het lage aanbod: op Funda staan bijzonder weinig advertenties. Er zijn in oktober 27 procent minder huizen verkocht dan een jaar eerder. De prijs lag 18,3 procent hoger dan in oktober 2020 en dat zijn nog steeds historische cijfers.
Bekijk je de prijsstijging van maand op maand, dan zie je echter een trappetje naar beneden, aldus woningmarktanalist Jasper du Pont. ,,Als deze ontwikkeling doorzet, stagneren de prijzen. Het aanbod is wel erg laag, maar stijgt weer een klein beetje de afgelopen maanden. Dat kan overigens gewoon een seizoenseffect zijn, want na de zomer neemt het aanbod traditioneel gezien wat toe. Maar je kunt dus niet een op een zeggen dat de lagere verkoop direct met minder aanbod heeft te maken. Als ik dieper in de cijfers duik, vermoed ik dat er vraaguitval is vanuit doorstromers.”
Paul de Vries, woningmarktonderzoeker van het Kadaster, heeft de afvlakking van de prijsstijgingen ook in het vizier. ,,Als je nou kijkt naar juli, toen nam de prijs maand op maand nog met 2,4 procent toe. In augustus 2,1, september 1,6 en in oktober 1 procent. Je moet uitkijken met maandcijfers, maar dit is toch wel een trend. Het zegt in ieder geval meer dan de jaarcijfers nu, want die blijven heel hoog, al zouden de huizenprijzen nu dalen.”
Dat we nu met prijsdalingen te maken krijgen, wil Paul de Vries niet zeggen. ,,Dalende huizenprijzen kennen we vanuit de geschiedenis eigenlijk alleen in periodes van economische crises. Ik doe ook niet aan voorspellingen. Wél kan ik zeggen dat in het verleden de groeicijfers die we kennen van de afgelopen maanden altijd worden opgevolgd door een periode van afvlakkende prijzen. Als dat gebeurt, dan is de top 10 van hoogste groeicijfers niet in beeld gekomen. Rond de eeuwwisseling werden huizen wel meer dan 20 procent duurder van jaar op jaar.”
‘Duurder’ is misschien niet het beste woord, zo legt De Vries uit, omdat de hoge prijzen van nu vooral ontstaan door de lage rente. De maandelijkse woonlasten stijgen zeker niet zo hard als de huizenprijzen. Het zijn vooral de starters die er last van hebben. Doorstromers moeten weliswaar een fors bedrag neertellen voor een huis, maar nemen ook veel overwaarde mee van het huis dat ze verkopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvoor jou getest
Robots die stofzuigen én dweilen: ‘Zo hard boenen als een mens lukt geen enkele machine’
-
Vieze beestjes
Waarom je koffie nodig hebt om kakkerlakken te verjagen
Kriebelbeestjes in je huis, daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen krioelende mieren, kakkerlakken, zilvervisjes of bedwantsen? In deze serie vertellen we hoe je voorkomt dat je met ze te maken krijgt én hoe je ze je huis uit krijgt. Deze week: kakkerlakken. -
PREMIUM
Wooncrisis: dit zijn de échte oplossingen
Veertig jaar geleden ging Nederland massaal de straat op om te protesteren tegen het woonbeleid. Morgen is het weer zover, tijdens het woonprotest in Amsterdam. Drie experts laten zien wat er écht aan schort en adviseren demonstranten over wat er op hun spandoek moet staan. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMtuinexpert
Verse groenten op je balkon? Zeven gouden tips voor een moestuin in potten
Geen tuin? Niet getreurd, in potten en bakken kun je ook veel groenten en kruiden kwijt! Maak plaats op je terras en kweek je eigen salades, aardappelen, tomaten en basilicum. Tuinexpert Laurence Machiels zet op een rij waarop je moet letten. ,,Heb je heel weinig plaats? Ga dan in de hoogte!”
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Zelfbewoningsplicht in 60 procent van Nederlandse gemeentes
Niet alleen de grote steden, maar ook tientallen andere gemeenten hebben een ‘zelfbewoningsplicht’, om zo het opkopen van woningen door beleggers te voorkomen. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.