Huiseigenaren investeren meer in duurzaamheid: ‘Hybride warmtepomp bespaart honderden euro's’
Huiseigenaren zijn meer dan eerder bereid om hun woning te verduurzamen. Dat laten ze weten in een enquête van ABN Amro. Ze hebben meer aandacht voor hun huis en in veel gevallen is de huishoudpot goed gevuld tijdens de coronapandemie. Ook bedrijven in duurzame energie schetsen een rooskleurig beeld.
Twee op de drie bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector, zeggen dat ze evenveel of zelfs meer omzet draaien dan ze aan het begin van dit jaar hadden verwacht. ,,Het is opvallend dat het beeld zo positief is, want net na de eerste coronagolf heerste de vrees dat mensen minder geld zouden investeren”, zegt Olaf van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), waar zesduizend bedrijven in onder andere zonnepanelen en warmtepompen bij zijn aangesloten.
ABN Amro concludeert uit een eigen enquête dat het financiële perspectief van huiseigenaren een belangrijke rol speelt. De bereidheid om de woning te verduurzamen is dit jaar gegroeid van 11 naar 18 procent. Bij woningeigenaren van wie de financiële positie tijdens de crisis is verbeterd, is ruim een kwart bereid in de verduurzaming van hun woning te investeren.
Rendabel
Volgens Van der Gaag is er een aantal redenen dat in duurzaamheid wordt geïnvesteerd. ,,Mensen zijn vaker thuis en willen investeren in hun omgeving. Een beter geïsoleerd huis is ook comfortabeler. Daarnaast is investeren in veel gevallen rendabel. Veel huiseigenaren hebben hun spaarpot goed gevuld nu ze minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitgaan. Het levert op de lange termijn meer geld op door het in je huis te steken dan het op de bank te laten staan.”
Veel huiseigenaren hebben hun spaarpot goed gevuld nu ze minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitgaan
Een van de populaire producten waarin wordt geïnvesteerd is de hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Er wordt daardoor minder gas verbrand. Consumenten kunnen 200 tot ruim 600 euro per jaar besparen op hun energierekening met een hybride warmtepomp, blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes andere organisaties, waaronder Enpuls en Gasunie. Vooral vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, hebben er baat bij. Bij een standaard instelling ‘verdient’ het systeem zichzelf terug in zeven tot tien jaar. Eigenaren van rijtjeswoningen, moeten meer geduld hebben, de verwachte terugverdientijd voor hen is tien tot vijftien jaar.
Tekst gaat verder onder tool.
Olaf van der Gaag van de NVDE denkt dat ook de subsidiemogelijkheden hebben bijgedragen aan een groter volume van investeringen in duurzaamheid van woningen. ,,Sinds deze zomer is meer subsidie verleend aan isolatiemaatregelen”, aldus Van der Gaag. Ook voor warmtepompen en zonneboilers is geld beschikbaar. Bovendien is duidelijk geworden hoe de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd vanaf 2023. Dat maakte duidelijk dat de aanschaf van zonnepanelen nog steeds rendement oplevert. Huiseigenaren hebben de investering gemiddeld in zeven jaar terugverdiend.
Hoe de subsidies er vanaf 1 januari uit gaan zien, is nog niet bekend. Dat wordt expres kort van tevoren bekendgemaakt, zodat huiseigenaren niet wachten. De Subsidie voor het Eigen Huis (SEEH) wordt vanaf 1 januari ondergebracht bij de ISDE, zodat meer overzicht ontstaat.
Bekijk hieronder de podcast Onder de Pannen over woonfinanciën, ook te beluisteren in alle podcastapps.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Sommige bramen zijn bijzondere blikvangers
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de kwaliteit van bramen deze zomer. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Helft koopwoningen heeft nog geen energielabel, goedkope variant tot eind van het jaar verkrijgbaar
Ruim de helft van de Nederlandse koopwoningen heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel. Huiseigenaren wachten ermee, omdat ze nog geen intentie hebben om te verkopen, blijkt uit een enquête van Multiscope onder 4000 Nederlanders. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
Hypotheekadviseurs krijgen geld voor aanraden zonnepanelen, mag dat wel?
Als een hypotheekadviseur tijdens een gesprek begint over zonnepanelen, zou hij daar wel eens geld aan kunnen verdienen. Volgens Van Bruggen Adviesgroep laten adviseurs zich betalen om klanten door te sturen naar een zonnepanelenproducent of aanbieder van isolatiemateriaal en warmtepompen. ,,Vaar nooit blind op één advies”, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. -
Getest: dit is het beste campingbedje
Wat is het beste campingbedje? En welk heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Kruiskamp was één van de probleemwijken waar minister Vogelaar 40 miljoen in stak: zo gaat het er nu
Verouderde huurhuizen, sociale problemen, onveiligheid en een lage waardering van bewoners. Minister Ella Vogelaar voegde de Amersfoortse wijk Kruiskamp 15 jaar geleden toe aan een lijst met de veertig meest kwetsbare wijken van Nederland. Grootschalige investeringen moesten de boel uit het slop trekken. Hoe gaat het nu met Kruiskamp?