Houten tuinmeubelen schoonmaken? ‘Gebruik geen hogedrukspuit’
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: houten tuinmeubelen schoonmaken.
,,Wat veel mensen nu mooi vinden, zijn van die grijzige tuinmeubelen van onbewerkt hout”, begint Marja haar relaas aan de telefoon. ,,Het ziet er misschien wat triest uit en rijp voor het haardvuur, maar zo tussen de planten vind ik het er eigenlijk wel mooi, charmant en romantisch uit zien. Zeker van die bankjes in de hoek van de tuin.”
Voorheen voerde geïmpregneerd teakhout de boventoon, weet Marja zich te herinneren. ,,Dat was ook mooi en glimde wat meer. Je hoefde het maar met warm water op te poetsen en misschien één keer per jaar te oliën. Voordeel was dat je er prima op kon zitten, maar ik zou met mijn rok niet zo snel op onbewerkt hout gaan zitten - doe me dan maar een kussentje!”
Eerste tip: niet schoonmaken met de hogedrukspuit
,,Als je de houten meubels niet regelmatig schoonmaakt of beschermt, loop je kans dat er groene aanslag aan gaat hechten. Mijn eerste tip is om dan niet meteen met de hogedrukspuit aan de slag te gaan. De bomen die staan toe te kijken zouden nog het liefste de tuin uit willen hinken als ze dat zien. Hout heeft z'n eigen beschermlaagje en met de hogedrukspuit verwijder je dat. Er kunnen ook barsten ontstaan en dan gaat de levensduur van je mooie onbewerkte bank met sprongen achteruit. Niet doen dus!”
In mei valt er nog veel meer te doen in de tuin. Bekijk de tuinkalender van vtwonen om te zien welke klussen nodig zijn deze maand.
Houten tuinmeubelen en groene zeep
Schoonmaken is ook niet zo'n grote klus, meent Marja. ,,Groene aanslag is er gemakkelijk af te krijgen. Maak een sopje van warm water - niet heet - met een beetje groene zeep. Neem een half harde borstel, het liefst een waarmee je ook de schoenen zou poetsen. Maak alles schoon en ga met de nerven van het hout mee, dus niet tegen de structuur in. Laat de groene zeep niet intrekken, dat is niet nodig. Maak de meubels direct droog met een doek. Je zou een oude handdoek of witte werkdoek kunnen gebruiken. Een witte werkdoek gebruik ik graag omdat je dan ziet of je goed hebt schoongemaakt.”
Zwarte schimmelplekken op houten tuinmeubelen
,,Een vriendin van mij had laatst zwarte schimmelaanslag op haar buitenbank. In plaats van groene zeep heeft zij soda gebruikt, waarna de schimmel weer verdween. Hanteer dezelfde methode als ik beschreef met groene zeep. Zit er nou een lelijke rotte plek of vetvlek op je houten meubelen? Probeer dat dan heel licht weg te schuren met fijn schuurpapier. Schuur met de nerf mee, want anders is het net of je iemand tegen de haren in strijkt.”
Onderhoud plegen en beschermen van houten tuinmeubelen
Verder komt het neer op onderhoud, verzekert Marja. ,,Eén of twee keer per jaar in de olie zetten of beitsen. Ik maak zelf altijd een mengsel in een spaghettibord: een scheut olijfolie vul ik aan met een halve citroen. Dat hussel ik door elkaar en ik beschouw het als een huis-tuin-en-keukenmiddel met een goed resultaat. Breng aan met een spons. Bij mij werkt het altijd, maar als je liever een aanbevolen middel gebruikt, ga dan naar een van de doe-het-zelfketens en laat je daar een middel aanpraten. Er zijn er genoeg.”
Als je ‘s avonds de zon hebt zien zakken en je gaat naar binnen, zet de tuinstoelen dan scheef tegen de tafel om te voorkomen dat er plassen water op het zitgedeelte blijven liggen, adviseert Marja tot slot. ,,Nog beter is het om een zeil of hoes te gebruiken om de meubels te beschermen tegen regen. Zo houd je langer plezier van je houten tuinmeubelen!”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Geef je tuin een tropisch tintje met een bananenplant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over een exotische plant. -
Schoonmaaktip van de week
Doucheputje verstopt? 'Gebruik onder andere fijne soda en azijn’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het doucheputje poetsen. -
vraag 't vtwonen
Felgroen, neongeel, zuurstokroze: snoepkleuren winnen aan populariteit in het interieur
Als je de afgelopen jaren goed hebt opgelet waren het vooral de kleuren wit, beige en grijs die hun stempel op het populaire interieur drukten. Volgens Anne-Flore Muller van vtwonen is er een ommekeer gaande: knallende, felle kleuren winnen terrein in de huiskamers.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Schoonmaaktip van de week
Poetstips voor studenten: ‘Doe wat restjes cola in de plee’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: studentenhuizen. -
vraag 't vtwonen
Knalkleuren in huis, hoe doe je dat?
Hoewel het met veel kleur in huis een vrolijke boel wordt, vinden veel mensen het best spannend om een knalkleur op de muur te smeren. Hoe zorg je ervoor dat het geen Villa Kakelbont wordt? vtwonen-stylist Marianne Luning weet raad.