Helft van de woningen werd in 2020 boven vraagprijs verkocht
Bij ongeveer de helft van de te koop staande huizen wordt uiteindelijk meer betaald dan de vraagprijs. Waar in 2017 het overbieden op huizen nog met name een Amsterdams fenomeen was, samen met een aantal andere grote steden, is het overbieden vorig jaar de norm geworden door het hele land.
Dat staat in een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daarom bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.
Volgens cijfers van de instanties werd 50 procent van de woningen vorig jaar verkocht tegen een prijs die hoger was dan de vraagprijs, terwijl 38 procent van de verhandelde huizen onder de vraagprijs van de hand werd gedaan. Een paar jaar terug lagen de verhoudingen nog duidelijk anders. In 2015 werd nog 87 procent van de woningen onder de vraagprijs verkocht, tegenover 7 procent die boven de vraagprijs van eigenaar wisselden.
Woningen worden ook steeds sneller verkocht. Begin 2015 stond een verkochte woning gemiddeld tien maanden te koop en sindsdien werd de gemiddelde aanbodtijd steeds korter, tot ruim twee maanden vorig jaar. Eind 2020 was de gemiddelde aanbodtijd van verkochte woningen in geen enkele provincie langer dan drie maanden.
De onderzoekers van het CBS en het Kadaster deden het onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor de studie is naar meerdere facetten van de woningmarkt gekeken. Zo bleek ook dat ondanks de moeilijke omstandigheden op de markt het aandeel starters dat toesloeg in de loop van vorig jaar is toegenomen. Dit beeld kwam eerder ook al uit andere cijfers naar voren.
Gemiddeld gezien wordt er niet ver boven de vraagprijs geboden. In Amsterdam, Utrecht en Almere tot wel 7 procent, maar over het algemeen gezien valt dat nog mee. Er zijn echter ook excessen. Zo liet een hypotheekadviseur deze site weten dat een huis in Amsterdam dat te koop stond voor 600.000 euro, is verkocht voor 750.000 euro. Er zijn meer van dergelijke verhalen in de media geweest, maar gezien de cijfers van het CBS en het Kadaster zijn dat uitzonderingen.
De overbiedingen hebben er mede voor gezorgd dat de huizenprijs afgelopen jaar gemiddeld zo'n 10 procent steeg. De vraag is hoe lang de prijzen nog doorstijgen. Bij een oplopende rente is de verwachting dat de huizenmarkt stabiliseert, maar economen van de Rabobank denken dat ook dit jaar de huizenprijzen met nog eens 11 procent stijgen, zo staat in een kwartaalbericht dat vandaag naar buiten kwam. Volgens de bank komt dat door gunstige economische vooruitzichten, maar ook door een aantal andere zaken zoals de ruimere leennormen en afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6 vragen
Waarom zie ik de prijsdalingen niet op Funda? En zes andere vragen over de huizenmarkt
De huizenprijzen zijn vorig jaar, na negen jaar stijging, met ruim 6 procent onderuit gegaan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Komen er eindelijk weer kansen voor grote groepen die jarenlang niet konden kopen? Zeven vragen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
DNB-president Knot: ‘Woningmarkt dreigt vast te lopen’
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft opnieuw zijn zorgen geuit over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Dat deed hij gisteren tijdens een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer, waar hij sprak over de risico's in het financiële stelsel. „De woningmarkt is duidelijk oververhit en dreigt zelfs vast te lopen. Voor een deel van de bevolking wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen of te huren.” -
Opmerkelijk veel hypotheekaanvragen: 'Na lichte rentestijging slaan ze hun slag
Zelfs na een lichte daling van het aantal afgesloten hypotheken in mei, is er sprake van een absoluut record in de eerste maanden van 2021. De lage rente zorgt voor een tsunami aan oversluiters en ook de vele verbouwende huiseigenaren brengen het aantal woningleningen naar een recordniveau. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum.