Helft koopwoningen heeft nog geen energielabel, goedkope variant tot eind van het jaar verkrijgbaar
Ruim de helft van de Nederlandse koopwoningen heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel. Huiseigenaren wachten ermee, omdat ze nog geen intentie hebben om te verkopen, blijkt uit een enquête van Multiscope onder 4000 Nederlanders.
Onderaan dit artikel wordt uitgelegd wat je als huiseigenaar moet doen om het huidige label aan te vragen.
Vanaf 1 januari wordt een nieuw energielabel ingevoerd, waarbij een energieadviseur langs moet komen voor een uitgebreid onderzoek in huis. Daardoor wordt het label wel een stuk duurder. Nu kun je er zelf nog voor maximaal 10 euro eentje aanvragen, straks gaat het waarschijnlijk 200 euro kosten. Een geldig energielabel is verplicht als je je huis verkoopt. Het is na uitgifte tien jaar geldig.
Een kwart van alle woningeigenaren weet niet of hun woning een definitief energielabel heeft. Dat komt neer op meer dan 1,1 miljoen huizenbezitters. Bijna twee op de vijf geeft aan dat de eigen woning niet zo’n label heeft (38 procent). Een nagenoeg even groot deel zegt dit wel te hebben. De voornaamste reden waarom woningeigenaren geen definitief energielabel aanvragen is omdat ze geen intentie hebben om de woning te verkopen, zo reageren ze in het onderzoek van Multiscope.
Tekst gaat verder onder grafiek.
Eigen Huis kritisch
Meer dan zes op de tien respondenten weet niet dat de aanvraagprocedure verandert vanaf 2021. Vereniging Eigen Huis voert al sinds de zomer campagne om hun leden erop te wijzen, maar die boodschap komt niet overal binnen.
De vereniging vindt dat het nieuwe label niet beter is dan het huidige en vindt het daarom te verdedigen dat huiseigenaren de goedkopere variant aanvragen. ,,Het jaagt eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker”, zei Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis, twee weken geleden.
De FedEC, de branchevereniging van de energieprestatieadviseurs, is juist wél overtuigd van de waarde van het nieuwe label, waar vanaf 1 januari een professionele beoordeling aan ten grondslag ligt. ,,Alleen zo kunnen kopers en huurders op de uitkomst vertrouwen en kan het label bijdragen aan duurzaamheid en een beter klimaat”, stelt de FedEC. De branche zegt fors te hebben geïnvesteerd in de nieuwe rekenmethodiek en omscholing van adviseurs.
Huidig label ‘grofmazig’
Energieprestatieadviseur Fabian Grotenhuis uit Dieren heeft een genuanceerd advies: ,,Bedenk nu goed welke variant je wil. Als je voldoende hebt aan het huidige label, dan raad ik ook aan om het snel aan te vragen als je het nog niet hebt. Als je echter meer wilt weten over de duurzame status van je huis, dan zou ik het nieuwe label aanvragen. Daar heb je zelf en ook de kopende partij uiteindelijk meer aan.”
Grotenhuis noemt de huidige methodiek ‘te grofmazig’. ,,Het energielabel kijkt nu nog maar naar tien kenmerken, en eigenlijk niet goed genoeg. Als meer dan de helft van het dak is geïsoleerd, dan wordt de isolatie beoordeeld alsof het hele dak is geïsoleerd. Het nieuwe label is veel uitvoeriger. Heb je een dakkapel? Dan moeten wij als adviseurs bijvoorbeeld ook kijken naar de zijwangen. Het dak wordt dus veel uitvoeriger in kaart gebracht. En zo geldt dat voor het hele huis.”
Nu nog een energielabel aanvragen? Zo werkt het
1. Je kunt heel gemakkelijk controleren of er al een energielabel op de woning zit. Ga daarvoor naar www.ep-online.nl. Voer postcode en huisnummer in en je ziet wat het vastgestelde energielabel is en hoe lang het nog geldig is. Een nieuw label blijft tien jaar geldig.
2. Als er nog geen label is, of je wilt het updaten, ga dan naar Energielabelvoorwoningen.nl. Je moet inloggen met DigiD. Als je dat niet hebt, moet je dat aanvragen en dat duurt enkele dagen. Het energielabel is meestal gekoppeld aan de DigiD van de oudste bewoner als er meerdere eigenaren zijn. Als de oudste persoon is overleden, moet je het zelf aan de nieuwe naam koppelen. Vraag eventueel hulp van een energieadviseur.
3. Eenmaal ingelogd, doorloop je een aantal stappen en moet je ‘bewijs’ aanvoeren. Foto’s of facturen zijn voldoende. Voorbeeld: als je HR-glas hebt, kun je een foto maken van de letters HR die meestal in de ramen staan. Het principe is: wat je niet kunt bewijzen, wordt niet meegenomen in de berekening.
Let op: bekijk in de rechterbalk goed wat er gebeurt met het energielabel als je aanpassingen invoert. In tabblad twee, waar je alle gegevens in moet vullen, verschijnt na ‘ventilatie’ het kopje ‘uitzonderlijke maatregelen’, waarbij je moet aangeven welke isolatiewaarde de gevels en het dak hebben.
4. Een erkend deskundige moet de ingevulde gegevens controleren. Die kun je kiezen op basis van snelheid of prijs. Meestal kost het niet meer dan 10 euro.
5. Bovenstaande kun je nog tot en met 31 december doen. De energieadviseur heeft vervolgens tot 1 april om de aanvraag te valideren. Als er in de tussentijd nieuwe stukken moeten worden aangeleverd, dan mag dat dus nog tot 1 april 2021.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMeigen tuin eerst
De lievelingsplant van voormalig koningin Juliana is geurige plant om mee te pronken
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
125 bewoners weigeren rookmelder, verhuurder stapt naar rechter na ontruiming om koolmonoxide
Woningcorporatie Woonforte stapt naar de rechter om huurders zover te krijgen dat zij verplichte rookmelders aanbrengen. Een groep van zo’n 125 bewoners geeft geen gehoor aan de oproep om de melders in huis te halen.Alphen aan den Rijn -
podcast
De belangrijkste misverstanden over energie voor huishoudens ontkracht
In december stappen veel mensen over van zorgverzekering, maar ook van energiemaatschappij. Tegen het einde van het jaar worden de woonlasten tegen het licht gehouden en in veel gevallen is stroom en gas goedkoper verkrijgbaar. Uit een quiz van deze site blijkt dat niet iedereen precies weet hoe de energiemarkt in elkaar steekt.
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
-
-
Minister zet invoering nieuw energielabel door: ‘Bedenk nu goed welke variant je wil’
De politieke discussie over de invoering van een nieuw energielabel op 1 januari is nog niet voorbij, maar dat hij komt staat volgens minister Kajsa Ollongren van Wonen vast. Alleen deze maand is de goedkopere variant nog aan te vragen, al geeft die een minder goed beeld van de energieprestatie van je huis. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?