Giphart maakt gorgonzola-chocoladebonbons
Ronald Giphart blaast de loftrompet over Pierre Wind, de kok die soep maakt van drop en gorgonzola met chocola durft te combineren.
We hebben in Nederland niet alleen een Dichter, een Striptekenaar, een Componist, een Socioloog, een Denker en een Theoloog, maar ook een Kok des Vaderlands. Die laatste is de illustere Haagse smaakambassadeur Pierre Wind, de kale tornado die er een levenstaak van heeft gemaakt om mensen van alle leeftijden en gezindten opnieuw te laten proeven.
Ooit zaten hij en ik bij toeval naast elkaar bij een etentje in een Rotterdams restaurant. Hoewel ik hem niet persoonlijk kende, wist ik natuurlijk wie hij was, want op televisie presenteerde Pierre destijds De eetfabriek, een van de beste tv-pro- gramma’s die in Nederland ooit over voedsel en de voedselindustrie zijn gemaakt (tijd voor een nieuwe reeks!). Daarnaast had hij al bekendheid als uitvinder van gerechten als gorgonzola-chocoladeballen en dropsoep - inmiddels klassiekers.
Pierres imago is wellicht dat hij als beweeglijke druktemaker schuimbekkend in het rond stuitert, en dat beeld klopt op zich wel, maar als je hem beter leert kennen, merk je dat achter zijn geestdrift een oprechte passie schuilgaat.
Pierre zal zich typisch Windiaans storten op het thema ‘culinaire dwarsheid’
Bij dat diner in Rotterdam begon Pierre te vertellen over zijn geliefde onderwerp, waarna hij opeens spontaan opstond om het hele gezelschap uit te nodigen voor een onverwacht bezoek aan de keuken. De chef van het restaurant stond even perplex als wij toen Pierre iedereen verraste op een weergaloos college ‘ingrediënten en kooktechnieken’.
Ik had nog nooit een kok gezien die met zoveel vuur over zijn vak kon vertellen. Niet snel daarna kwam ik op het idee om een romanpersonage aan Pierres aanstekelijke kookhartstocht te wijden, een beslissing waarvan ik nooit spijt heb gehad. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en zijn Pierre en ik nog steeds bevriend. Aankomende november is er weer de jaarlijkse actie ‘Nederland Leest’ van de CPNB, de nationale leespromotor, dit keer geheel gewijd aan voedsel. Iedereen die lid is van de Openbare Bibliotheek krijgt in die maand gratis een exemplaar van een speciaal uitgegeven boek. Dit jaar zijn vijf eetschrijvers gevraagd om een onderwerp te bespreken dat hen na aan het hart ligt en een van hen is - hoe kan het anders? - de Kok des Vaderlands.
Pierre zal zich typisch Windiaans storten op het thema ‘culinaire dwarsheid’, waarbij we in zijn onnavolgbare geest moeten denken aan trekdropbrood met sinaasappelmayonaise en kersenketchup, een hartige tiramisu in bloempotje, tartaar van tonijn met geweekt krentenbrood, of gamba’s met vanillevla.
Was het maar alvast november.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verbeter de wereld: drink pindamelk
Giphart verbetert de wereld en begint bij zichzelf. Hij schenkt zichzelf een goed glas melk in. Bottoms up! -
Ronald Giphart wil wel een tosti als tatoeage
Zou Ronald Giphart ook zo’n compleet doorgeschoten barbecue victim worden? Die zweert bij oud-indiaanse braadpincetten en Mongoolse vleestangen? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
vraag 't vtwonen
Zo berg je alle troep in huis slim op
Rondslingerende spullen hebben we allemaal. Genoeg opbergruimte is dan wel zo handig. Maar niet iedereen heeft een grote woonkamer of zin in een enorme kast midden in de ruimte. Kortom, slim opbergen, hoe doe je dat? We vragen het Fietje Bruijn, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Minder tuinen vol met tegels: ‘Vroeger wist niemand wat een wadi was’
Werken in de tuin? Daar had menig Nederlander helemaal geen tijd voor. Tot corona kwam, en iedereen massaal groene vingers ontwikkelde. Sindsdien neemt het aantal betegelde tuinen in bijvoorbeeld Amersfoort zienderogen af, merken belangenclubs. ,,Vroeger wist niemand wat een wadi was, nu wel.’’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.