Gietvloer, laminaat of pvc? Dit zijn de populaire keuzes
hip huisSinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: een nieuwe vloer kiezen.
Voor een paar euro per vierkante meter kun je al de hele vloer van je woonkamer bedekken. Of je nu eenvoudig laminaat bij de bouwmarkt haalt, of een goedkoop tapijt legt. Maar wil je net een stapje verdergaan en je eigen unieke vloer in huis halen, wat is dan mogelijk? En hoeveel ben je dan kwijt?
,,Je kunt inderdaad voor relatief weinig geld al een mooie vloer aanschaffen”, zegt Jet Klis van vloerenmerk Floer. Voor een woonkamervloer van 50 vierkante meter heb je voor een paar honderd euro al een mooie ondergrond. ,,Wij zitten in een midden- tot hoger segment. De vloeren voldoen aan keurmerken en hebben een hogere kwaliteit.”
Laminaat en pvc
Populaire keuzes voor goedkopere vloeren zijn laminaat en pvc. ,,Laminaat bestaat uit samengeperste houtvezels die zijn opgebouwd in laagjes. Pvc is van kunststof en heeft als voordeel dat het waterbestendig is. Ze zijn met pvc al zo ver dat het qua uiterlijk veel lijkt op echt hout. Heb je vloerverwarming, dan is pvc sterk aan te raden. Je moet dan kijken naar de warmteweerstand, oftewel hoe snel de vloer de warmte doorlaat. Zorg dan voor een goede ondervloer voor het beste rendement.”
Het merk Floer heeft bijvoorbeeld de extra brede Landhuis-laminaatvloeren met een consumentenadviesprijs van 23,95 euro per vierkante meter. Dan ben je in een gemiddelde woonruimte van 50 vierkante meter 1200 euro kwijt.
,,Dat is een populair type”, zegt Klis. ,,Het voordeel van laminaat of pvc is dat je minder onderhoud hebt. Maar weet welke producten je wel en niet moet gebruiken. Belangrijk is dat je regelmatig stofzuigt en dat je dweilt met weinig water en schoonmaakmiddelen. Want dan kan de kleur veranderen of kunnen doffe vlekken ontstaan.”
Deze serie komt tot stand in samenwerking met de VT Wonen & Design Beurs, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media. Je kunt je nu inschrijven voor de digitale beurs voor meer wooninspiratie.
Eikenhout
Een stap verder ga je met een eikenhouten parketvloer. Die kun je helemaal op maat en naar eigen wens laten maken. Zie het als het laten maken van een eettafel bij een meubelmaker. ,,Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor lichte of donkere olie en veel of weinig noesten. Maar dan praat je ook over andere prijzen. Ik heb hier bijvoorbeeld een wit geoliede vloer met een consumentenadviesprijs van 59,95 euro per vierkante meter. Bij een eikenvloer is het onderhoud belangrijk. Maar dan heb je wel een gepersonaliseerde houten vloer.”
Gietvloer
Ook de gietvloer wordt steeds populairder. ,,Vooral in nieuwbouwwoningen”, zegt Gerwin Hazeleger van Motionvloer. ,,Die huizen hebben vloerverwarming en gietvloeren zijn maar een paar millimeter dik. Duurzaamheid is momenteel een hot item en mensen vinden radiatoren minder mooi. Dan een gietvloer nemen boven de vloerverwarming is ideaal.”
Er zijn twee typen gietvloeren: polyurethaan (PU) en een woonbetonvloer. De PU-vloer is volgens Hazeleger het populairst. ,,De vloer is vlak en strak en geeft een rustige uitstraling. Ik kan me voorstellen dat mensen met een druk leven behoefte hebben aan een fijne en neutrale sfeer. Het is een rustige basis voor alle soorten interieur. Je kunt allerlei kleurtinten kiezen. De vloer gieten we op in meerdere lagen. De prijs is dan ook afhankelijk van hoeveel je afneemt. Dit omdat we een week nodig hebben om de vloer aan te leggen. Iedere dag gieten we een nieuwe laag.’’
De woonbetonvloer is een cementgebonden product. Die is dus niet helemaal vlak en strak. ,,Woonbeton is aan een opmars bezig. Dat is ook iets duurder. Voor gangbare oppervlaktes variëren de prijzen tussen de 60 en 140 euro per vierkante meter. Dat is sterk afhankelijk van de toepassing, ondergrond en oppervlakte.”
Bekijk hieronder meer interieurtips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
hip huis
Zes tips om je woning groter te laten lijken
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in hun eigen huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: extra ruimte creëren in je woning. -
Schoonmaaktip van de week
Zo verwijder je verfspetters en verfvlekken na het schilderen
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: verfspetters en -vlekken verwijderen. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMMijn Tuin
Dick is dol op het werk van Piet Oudolf: ‘Het is geweldig, zo moest mijn tuin ook worden’
Dick Randshuizen is dol op het werk van Piet Oudolf. Zijn tuin op de Haagse tuinvereniging Essesteijn is dan ook geïnspireerd op het werk van de beroemde tuinarchitect. ,,De hoogteverschillen, de verschillende vormen en structuren en de kenmerkende waaiende siergrassen, mooier kan niet.” -
hip huis
De zwarte keuken blijft immens populair, nu wel mat én greeploos
Sinds corona besteden mensen (noodgedwongen) meer tijd in hun eigen huis. Het interieur heeft daardoor ook meer aandacht gekregen. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: de zwarte keuken.
-
PREMIUM
Giles valt op bij de Energy party: hij betaalt 600 euro per maand aan stroom
Iedereen weet nu wel dat het verstandig is de woning te verduurzamen. Maar waar begin je? De beste tips krijg je vaak op een feestje, dus hup, op naar de Energy Party! -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.