De gaspit bestaat over tientallen jaren nauwelijks meer. Keukens en ketels worden in langzaam tempo van het gas afgekoppeld.
Volledig scherm
De gaspit bestaat over tientallen jaren nauwelijks meer. Keukens en ketels worden in langzaam tempo van het gas afgekoppeld. © Shutterstock

Gelderland geeft als eerste provincie 10 miljoen euro om huizen van gas af te koppelen

Gelderland wil 10 miljoen euro uittrekken voor het project ‘Gelderse Proeftuin’. Arnhem kan 5 miljoen euro tegemoet zien van de provincie Gelderland om bestaande woonwijken aardgasvrij te maken. De andere 5 miljoen gaat naar Ermelo. Het zijn de eerste concrete projecten in Nederland die ondersteund worden door een provincie.

  1. Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’
    INTERVIEW

    Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’

    Alle Nederlandse huizen moeten over dertig jaar van het gas zijn afgekoppeld. Gemeenten hebben de regie in dat megaproject gekregen. Jan van der Meer loopt al jaren voor de troepen uit met verduurzaming van huizen als wethouder in Nijmegen, daarna als warmteregisseur in de Metropoolregio Amsterdam en nu is hij namens GroenLinks wethouder in de stad die prat gaat op z’n innovatieve vermogen: Eindhoven. ,,We moeten inwoners gewoon een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren.”