Volledig scherm
© ANP XTRA

Forse stijging hypotheekaanvragen met garantie na verhogen NHG-grens

Het aantal hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste maand van 2019 met 17 procent gestegen ten opzichte van heel 2018, blijkt uit cijfers van online bank Knab. Vorig jaar kwamen veel doorstromers niet in aanmerking voor de NHG omdat hun hypotheek te hoog was. Dit jaar is de grens verhoogd. 

De garantie werd in 42 procent van alle hypotheekaanvragen van januari 2019 afgesloten. De grootste toename is te zien bij doorstromers (consumenten die een volgende woning kopen). In januari steeg het aantal NHG-aanvragen in die groep ten opzichte van 2018 met 26,5 procent. De verhoging van de NHG-grens van 265.000 euro naar 290.000 euro is volgens Knab de belangrijkste reden voor die flinke toename.

NHG aantrekkelijk

Met Nationale Hypotheek Garantie geef je als koper de geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, springt NHG bij. 

Voor NHG betaal je een eenmalig bedrag. In 2019 is dit 0,9 procent over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 procent per jaar, volgens cijfers van Vereniging Eigen Huis.

Gemiddeld hypotheekbedrag

De gemiddelde hypotheekaanvraag van alle doorstromers bedroeg in januari € 298.356. Het verschil tussen dit bedrag en de NHG-grens van dit jaar is beduidend kleiner dat het verschil in 2018. Toen vroeg de doorstromer een gemiddelde hypotheek aan van € 303.941 terwijl de NHG-grens fors lager lag, namelijk op € 265.000. Deze cijfers steunen de gedachte dat de verhoging van de NHG-grens de hoofdreden is voor de toename van de populariteit van de regeling.

De garantieregeling blijft nog altijd het populairst onder Nederlanders die hun eerste woning kopen. Een grote meerderheid van 61,9% van de starters koos in januari 2019 voor NHG. Dat komt neer op een stijging van 10% vergeleken met heel 2018.

Grote regionale verschillen

Opvallend zijn ook de grote provinciale verschillen. In Groningen en Zeeland wordt ruim 60% van de hypotheken aangevraagd met NHG, terwijl dit in Noord-Holland bij nog geen 30% gebeurt. Wel is de stijging ten opzichte van 2018 in elke provincie duidelijk zichtbaar.