Een makelaar voert een aankoopkeuring van een woning uit.
Volledig scherm
Een makelaar voert een aankoopkeuring van een woning uit. © Archief ANP XTRA

Flink minder hypotheken verstrekt, jongeren komen moeilijk aan een huis

De hypotheekmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar stevig gekrompen. Er waren zowel minder starters als doorstromers actief op de huizenmarkt, stelt consultancybureau IG&H in een driemaandelijkse hypotheekupdate. Ook het aantal oversluiters nam af. Wel ging de gemiddelde hypotheeksom opnieuw omhoog.

Er werden in het eerste kwartaal bijna 69.000 hypotheken afgesloten, een afname van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de hypotheekmarkt bedroeg bijna 22 miljard euro, wat 9,6 procent minder is dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Die daling is de grootste sinds 2013 en wordt veroorzaakt door de lastige huizenmarkt, verklaart IG&H. Ook de moeilijke positie van starters is een belangrijke oorzaak.

De gemiddelde hypotheeksom kwam 5,2 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 316.000 euro. Dat werd vooral veroorzaakt door de stijgende hypotheeksommen voor oversluiters. Voor kopers van een nieuwe woning bleef de gemiddelde hypotheeksom vrijwel constant. De gemiddelde huizenprijs ligt rond de 300.000 euro. 

Minder jongeren kopen huis

Ook de Rabobank wijst in een uitgebrachte rapportage naar de moeilijke financierbaarheid van huizen door starters. Ondanks de hoge huizenprijzen heeft de helft van de jongvolwassenen (tot 35 jaar) met een verhuiswens nog steeds een voorkeur voor kopen. Toch nam hun aandeel in de totale woningverkopen afgelopen kwartaal opnieuw af, vooral bij appartementen. 

Quote

Ze zijn te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een huis in de vrije huursector

Carola de Groot, Rabobank

Door het schaarse aanbod van huizen en de oplopende huur- en koopprijzen zijn er grote zorgen over de kansen van jongvolwassenen op een betaalbaar huis. Huizenmarkteconoom Carola de Groot van Rabobank: ,,Ze zijn te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een huis in de vrije huursector.’’ Van verschillende kanten, onder andere de Woonbond, wordt al een tijdje opgeroepen om meer huizen te bouwen voor de middelhuur. Kopen is voor veel jongeren een brug te ver. Starters moeten sinds vorig jaar voor het eerst eigen geld inleggen voor het kopen van een huis. De kosten koper kun je niet meer meefinancieren.

Voor het eerst in ruim vier jaar is het vertrouwen in de woningmarkt weer negatief. En ondanks een kleine opleving in het afgelopen kwartaal vindt nog maar twee op de tien Nederlanders het momenteel een (zeer) gunstige tijd om een huis te kopen. De huizenprijsstijging in Nederland zwakt verder af en zal dit jaar uitkomen op 6,0 procent ten opzichte van 2018. In 2020 zet deze afvlakking naar verwachting door.

Bekijk hieronder waarom het lastig is om als starter een huis te kopen: