Eneco gaat radicaal vergroenen: niet in 2050, maar al in 2035 klimaatneutraal
Energiebedrijf Eneco wil al in 2035 klimaatneutraal zijn. Dat betekent onder andere dat klanten van Eneco straks geen aardgas meer krijgen.
Oorspronkelijk wilde Eneco pas in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Dat is nu dus vijftien jaar naar voren gehaald. ,,Dat moet, omdat we anders de opwarming van de aarde niet onder de 1,5 graad Celsius houden’’, aldus Eneco-topman As Tempelman.
De topman denkt dat de tijd rijp is voor deze radicale stap. Hij wijst onder andere op het vonnis tegen Shell, waarbij de rechter het oliebedrijf opdroeg de uitstoot van CO2 sneller te verminderen.
Niet alleen de eigen uitstoot bij Eneco van het broeikasgas moet naar nul, ook dat bij de klanten. Dat betekent dat er straks alleen nog duurzame stroom wordt geleverd en ‘groen’ gas, zoals groene waterstof. Ook moeten zo’n 300.000 huizen extra op een warmtenet worden aangesloten.
Elektrificatie
,,Om het doel te bereiken moet er een radicale elektrificatie plaatsvinden’’, zegt Tempelman. De industrie moet zoveel mogelijk overstappen op groene stroom voor de productie en huizen moeten met warmtepompen worden verwarmd. Eneco zal de verkoop van aardgas uitfaseren. In 2035 zal het bedrijf alleen nog groen gas leveren.
Daarnaast moet er meer ingezet worden op duurzame warmte. Dat kan met de warmtenetten, maar ook wordt gedacht aan geothermie, bijvoorbeeld. Daarbij wordt de aardwarmte gebruikt om te verwarmen. In totaal zal Eneco de komende jaren twee miljard euro investeren in maatregelen.
Eneco loopt ver voor de muziek uit met deze verduurzamingsplannen. Een risico is dat klanten afhaken, omdat duurzame energieoplossingen vaak duurder zijn dan de huidige. Toch denkt Ron Wit, hoofd energietransitie bij Eneco, dat de klanten de maatregelen steunen. ,,Het maatschappelijke draagvlak groeit.’’
Betaalbaarheid
Wit erkent dat het hoge prijskaartje een belemmering kan zijn. ,,Betaalbaarheid is essentieel.’’ Eneco werkt daarom naar een kostenneutrale overgang. Dat kan door dure nieuwe ketels bijvoorbeeld voor te financieren. Maar ook de prijs van vervuilende energie zal omhoog moeten om schone energie concurrerend te maken.
Eneco is al langer een koploper als het om schone energie gaat. Voor particuliere klanten is de stroom al 100 procent duurzaam. De komende jaren wil het energiebedrijf de gasgestookte energiecentrales ombouwen om ze geschikt te maken voor groen gas. Daarnaast wordt de productie van zonne- en windenergie opgevoerd.
In de plannen houdt Eneco er rekening mee dat aardgas de komende jaren duurder wordt door belastingverhogingen en extra heffingen. Daardoor wordt duurzame energie vanzelf concurrerend en is de stap voor mensen en bedrijven om over te stappen kleiner.
Voor Nederland en Duitsland is Eneco optimistisch dat het lukt in 2035 klimaatneutraal te zijn. In België zal dat naar verwachting nog niet helemaal lukken. ,,Daar moeten we nog 0,9 ton CO2 uitstoot compenseren in 2035’’, verwacht Wit.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Johan Cruijffs geboortehuis aangeboden voor sociale huurprijs van 762 euro per maand
Het geboortehuis van voetballegende Johan Cruijff wordt te huur aangeboden. De benedenwoning in het Amsterdamse Betondorp is een sociaal huurhuis, dus je moet staan ingeschreven op WoningNet om aanspraak te maken. De prijs is gereguleerd: 762 euro per maand. -
PREMIUMBinnenkijken
Daan en Robin hebben woongeluk dankzij vette pech: ‘IJsvogels en bever in de achtertuin’
Ze woonden knus in hartje Tilburg, kochten bijna een ecologisch huis in noordelijk Den Bosch, maar Daan en Robin zitten nu in een heerlijk dijkhuis vlakbij de Maas. ‘Briljant om hier te wonen.’ -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM
Eigenaar sliep niet één keer in miljoenenappartement en zet het alweer te koop: slaan beleggers hun slag?
Een luxueus appartement in de Zalmhaventoren in Rotterdam wordt doorverkocht zonder dat de eigenaar er ook maar één nacht heeft geslapen. Slaan beleggers hun slag in de hoogste woontoren van Nederland?
-
PREMIUMOnderzoek
Terugverdientijd verduurzaming huis drie keer verkort vanwege hoge energieprijzen
Het verduurzamen van je huis is vanuit financieel oogpunt nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Uit berekeningen van CE Delft blijkt dat de investeringen gemiddeld drie keer zo snel zijn terugverdiend als met de energieprijzen van vorig jaar. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
vraag 't vtwonen
Eruit met dat rolgordijn: verduisterende gordijnen kunnen praktischer én mooier
Verduisterende raambekleding houdt zonlicht en warmte tegen en dat komt je nachtrust ten goede. Dat verduisteren hoeft allang niet meer met een onhandig los rolgordijn, aldus Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.