Eerste hulp bij schilderen: zo zorg je voor een strakke wand

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag bij haar zus voor een klus die iedereen wel eens moet doen: schilderen.

Eindelijk heeft mijn zus de sleutel van haar nieuwe huis! Omdat ik vroeger alle klussen thuis deed, kreeg zij geen kans kluservaring op te doen. Op de eerste dag krijgt ze daarom hulp van mij en haar zwager, om de wanden voor te bereiden voor de stukadoor. Op dag twee gaat ze zelf aan de slag, met mij als hulplijn op afstand. Ik moet namelijk zelf werken. 

De vragen die ze had hebben vast meer mensen, dus hoe kan het anders dan dat ik van alles vertel over het schilderen van wanden. Zo belde mijn zus me over pluisjes op de wand. Wat stom dat ik haar daar van tevoren niet over verteld had. Ze bekeek gelukkig ook mijn klusvideo's van Eigen Huis & Tuin (zie boven dit artikel) en daar had ze de oplossing gevonden. Volgende vraag!

Ontvetten

Moet je een muur ontvetten voor je gaat schilderen? Grondig ontvetten zoals bij houtwerk is voor een wand niet nodig. Tenzij er bijvoorbeeld rookaanslag op zit. Zorg wel dat de muur stofvrij is. Spoel je rollers kort af onder de kraan om pluizen te voorkomen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Afplakken

Moet ik afplakken? Als je onervaren bent, plak dan de rand tussen wand en plafond af. Gebruik paars tape voor gevoelige ondergronden, zo trek je geen verf mee bij het verwijderen. Muurverf is op waterbasis, dus houd een licht vochtig doekje bij de hand voor als je uitschiet.

Kwast

Kun je gelijk beginnen met rollen? Nee. Met een kwast schilder je eerst de randen. Dan maak je met een kleine roller de randen ongeveer 10 centimeter breed. Zo voorkom je uitschieten met de grote roller. Daarna kun je met een grote roller op een verfstok het grote vlak schilderen. Werk per wand.

Naden en scheuren

Moet je naden en scheuren laten zitten? Nee. Die kun je met acrylaatkit dichtmaken. Goed laten drogen en daarna pas schilderen. Oneffenheden schuur je glad en als dat niet lukt, maak je die glad met muurvuller. Dat blijf je wel door je verf heen zien.

Streperig

Waarom ziet het er streperig uit? Je hebt meestal twee lagen nodig voor een goede dekking. Verpak rollers en kwasten in folie, dan kun je er de volgende dag de tweede laag mee opbrengen. Gooi daarna de rollers en kwasten weg, in plaats van ze uit te spoelen.

Wil je meer tips en inspiratie over klussen of interieur? Kijk dan onderstaande video's of volg meer verfadvies op bij Eigen Huis & Tuin.

Een muur verven.
Volledig scherm
Een muur verven. © Shutterstock