De bed & breakfast van Lucia Weerstand en Jim de Boer in Friesland heeft veel ruimte om het huis. Vanuit de tuin kijk je uit op een natuurgebied.
Volledig scherm
De bed & breakfast van Lucia Weerstand en Jim de Boer in Friesland heeft veel ruimte om het huis. Vanuit de tuin kijk je uit op een natuurgebied. © Op De Knolle

Dubbel warm bad in beste bed & breakfast van Nederland

Buitengoed Op De Knolle heeft vandaag de prijs voor beste bed & breakfast gewonnen. Eigenaars Lucia Weerstand en Jim de Boer weten hoe ze gasten van hun boerderij in de watten moeten leggen. Na 300 beoordelingen scoorden ze maar liefst een 9,9. Ook de mystery guests waren overtuigd.

Elke suite heeft een privé jacuzzi.
Volledig scherm
Elke suite heeft een privé jacuzzi. © Op De Knolle

Wie logeert in het Friese plaatsje Fochteloo, waant zich even in een andere wereld. Een eigen weg van 350 meter leidt naar de Saksische boerderij en het koetshuis, waarin twee luxe suites zijn ingericht. Er is een woonkamer met een keuken en een slaapruimte op een vide. Vanuit de tuin kijk je uit over een natuurgebied met wilde dieren en op het terras is voor iedere suite een jacuzzi beschikbaar.

Romantisch

De jacuzzi is volgens gasten niet het enige warme bad, want ook de ontvangst en de sfeer is om je samen met je liefde in onder te dompelen. ,,Het is er echt prachtig en romantisch”, zegt Hanny Arens van Stichting Bed & Breakfast. ,,We hebben de prijs vanochtend samen met de burgemeester overhandigd en merkten direct hoe gastvrij Lucia en Jim zijn. Het leek wel alsof ze al rekening hadden gehouden met onze komst.”

Dat was ook eigenlijk wel een beetje zo, bekent Lucia Weerstand. Want deze erkenning komt niet helemaal uit de lucht vallen. ,,We doen dit nou zeven jaar en zijn vorig jaar ook genomineerd. De recensies zijn goed dus we hadden maar een paar concurrenten. Geweldig dat we nu de beste zijn. Echt een kers op de taart.”

Het is goed toeven Op De Knolle, aldus de gasten. Boven op de foto de boerderij, daaronder de twee suites in het koetshuis.
Volledig scherm
Het is goed toeven Op De Knolle, aldus de gasten. Boven op de foto de boerderij, daaronder de twee suites in het koetshuis. © Op De Knolle

Hard werken

Gastvrouw Lucia Weerstand (56) en haar vriend Jim de Boer (69) verhuisden van het Noord-Hollandse Stompetoren naar Friesland. ,,Mijn vriend is gepensioneerd en ik wilde zelf nog graag wat om handen hebben. We doen dit samen, omdat we het geweldig vinden om hier te wonen en elke week nieuwe mensen te ontmoeten. De prijs hebben we niet cadeau gekregen: het is hard werken. We hebben geen personeel dus doen alles zelf. Eigenlijk ben ik een soort superhuishoudster. Aan de lakens verschonen zit weinig glamour, maar gelukkig krijgen we er veel voor terug.”

Quote

Aan de lakens verschonen zit weinig glamour, maar gelukkig krijgen we er veel voor terug.

Lucia Weerstand, Gastvrouw Op De Knolle

Het geheim achter een goede b&b? ,,Aanvoelen wat gasten willen. Soms willen ze veel persoonlijke aandacht, maar anderen moeten eerst even landen. Dan zeg ik: ‘Je bent uitgenodigd voor de koffie, maar het is zeker geen verplichting.’ Dan slaan ze het netjes af en een dag later aan het ontbijt komen ze wat losser. Prima!”

Inrichting

Het zit hem ook in de details en in de inrichting, weet Weerstand. Ze woont zelf met haar vriend in de boerderij. Het koetshuis is voor de gasten en de gemeenschappelijke ruimte, met de tafel waaraan gezamenlijk wordt ontbeten, verbindt de twee woongedeeltes.

De suites hebben een oppervlakte van 70 vierkante meter. ,,Omdat het slaapgedeelte zich op de vide bevindt, zit je niet tegen het bed aan te kijken. Of tegen die altijd rommelige stoel ernaast. Dat scheelt veel! Verder is de inrichting heel neutraal. Ik wil het niet te veel naar mijn eigen smaak inrichten, dat lijkt me niet verstandig. Ik zie wel eens uitgesproken b&b’s en dan krijg je als gast zo’n gevoel van: oeh, nu ben ik te veel. Tegelijkertijd hoeft het niet zo kaal te zijn als in een hotel. Als mensen binnenkomen moeten ze denken: ‘Ah, lekker. Thuis.”

Volledig scherm
© Op De Knolle
Volledig scherm
© Op De Knolle
Volledig scherm
© Op De Knolle

Winnaars per categorie

In alle categorieën binnen het Nederlandse Bed & Breakfast Classificatiesysteem zijn woensdag de Beste B&B’s van Nederland bekendgemaakt. Na een selectie zijn mystery guests langs geweest voor een beoordeling. De gastverblijven zijn gerangschikt met 1 tot en met 5 Tulpen, oplopend van eenvoudig tot zeer luxe. Dit is het eindklassement:

5 Tulpen

1. Buitengoed Op De Knolle in Fochteloo (Friesland)

2. Veerkant en Vruistuk in Tiendeveen (Drenthe)

3. De Tinnen Kamer in Vught (Noord-Brabant)

4 Tulpen

1. Bed in Broek in Broek in Waterland (Noord-Holland)

2. De Pieper Horizon in Genemuiden (Overijssel)

3. In ons Straatje in Rosmalen (Noord-Brabant)

3 Tulpen

1. Gastenboerderij De Ziel in Diepenheim (Overijssel)

2. Shalom Bed and Breakfast in Veenendaal (Utrecht)

3. Landgoed Driebelterveld in Markelo (Overijssel)

2 Tulpen

1. Hotel California in Wichmond (Gelderland)

2. Flora’s op Boerskotten in De Lutte (Overijssel)

3. In de Lavinde in Millingen aan de Rijn (Gelderland)

1 Tulp

1. B&B Passage in Driebergen-Rijsenburg (Utrecht)

2. Het Huis van Rood in Rekken (Gelderland)

3. Motorschip Elisabeth in Leeuwarden (Friesland)

Stichting Bed & Breakfast Nederland is uitvoerder van het Nederlandse Classificatiesysteem voor b&b’s. De Stichting maakt de kwaliteitsverschillen tussen b&b’s inzichtelijk door middel van classificatie in categorieën van 1 tot en met 5 Tulpen. Zo’n 500 B&B’s in Nederland zijn geclassificeerd.