Doorbraak voor meubelmakers: deze stoel is gemaakt van per toeval ontdekt biologisch materiaal
Als je op zoek bent naar duurzame meubels, zit je goed bij de nieuwe collectie van Hemp. De stoelen en barkrukken van de Drentse fabrikant VepaDrentea en Plantics zijn gemaakt van hennep en hars. Bij de productie wordt meer CO2 opgenomen dan uitgestoten.
Stefan ten TeijeLaatste update:24-11-20, 21:03
Je moet je voorstellen dat de meeste meubels bij elkaar worden gehouden door chemisch materiaal met stikstof- en zwavelatomen. Deze stoel heeft dat niet
Gadi Rothenberg, hoogleraar duurzame chemie van de UvA
De kuip is van een unieke samensmelting van biomateriaal, waardoor die volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar is. Dat was eerder nog niet mogelijk, maar onderzoekers Gadi Rothenberg en Albert Alberts van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkelden in hun zoektocht naar een biobrandstof vanuit biologisch afvalmateriaal per ongeluk een kleverige massa die uitstekend als bindmiddel kan worden gebruikt. De hars vormt samen met hennepvezels de basis van een nieuw materiaal waarmee Plantics en VepaDrentea aan de slag zijn gegaan.
,,Het is fantastisch dat van onze ontdekking nu meubels kunnen worden gemaakt”, zegt Gadi Rothenberg, hoogleraar duurzame chemie aan het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences bij de UvA. ,,Het is inmiddels tien jaar geleden dat we bezig waren om brandstof voor vliegtuigen te ontwikkelen en dit plakkerige spul tegenkwamen. We hebben het direct gepatenteerd omdat wel duidelijk was dat het uitzonderlijk goede eigenschappen heeft. De meeste meubels worden bij elkaar gehouden door lijmstoffen die giftige chemicaliën bevatten. Deze stoel heeft dat niet, waardoor het volledig wordt afgebroken door de natuur.”
De vezels uit de hennep dienen als grondstof om de zitkuip van de stoel te maken. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in Nederland wordt verbouwd. Daarnaast is hennep sterk én neemt het CO2 op. Hierdoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2-voetafdruk.
,,Dat geldt in zekere zin ook voor houten stoelen, maar bij de productie en met name de distributie is er bij houten meubelen nog steeds een voetafdruk. Het meeste hout komt bijvoorbeeld uit Scandinavië”, zegt Wridzer Bakker, directeur van Plantics, het bedrijf dat is opgericht door Rothenberg om van de ontdekking producten te ontwikkelen die in het dagelijks leven te gebruiken zijn. Behalve de stoelen werd er eerder bijvoorbeeld ook al een ‘vergadertafel’ bij elkaar gehouden door het biohars van Plantics. ,,En de stoelen zitten ook nog lekker. Het is ademend materiaal, stevig”, aldus Bakker.
Ontwikkeltijd
Volgens Rothenberg is er veel veranderd in de tien jaar dat het goedje bestaat. ,,Tien jaar geleden waren veel minder mensen bezig met duurzaamheid. Als je nu de belangstelling ziet vanuit studenten en meubelmakers om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dit soort producten... dat is heel boeiend. Het heeft tien jaar geduurd tot er een stoel is ontwikkeld. Dat klinkt lang, maar je moet door veel hoepels springen voordat het uiteindelijk op de markt verschijnt. Helaas heb ik ze zelf nog niet kunnen bestellen. Er is veel interesse en ik moet gewoon achter in de rij aansluiten.”
Het design wordt in de markt gezet als vergaderstoel én eetkamerstoel. De meest Nederlandse vraag ‘wat kost het’ is wat moeilijk te beantwoorden, omdat producent VepaDrentea met verschillende dealers werkt die hun eigen prijs bepalen. Bovendien worden er nog geen grote massa's geproduceerd. Als dat wel gebeurt, daalt de prijs nog. De bruto adviesverkoopprijs is rond de 400 euro per stoel. Afhankelijk van de stof voor het zitvlak en de poten die van staal of hout zijn. Ook het hout en staal zijn recyclebaar, zo verzekert de producent.
Bekijk hieronder de populairste video's over wonen en interieur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.