Doe-het-zelfwinkels als Hornbach gaan hun klanten nadrukkelijker wijzen op energiebesparende maatregelen in huis.
Volledig scherm
Doe-het-zelfwinkels als Hornbach gaan hun klanten nadrukkelijker wijzen op energiebesparende maatregelen in huis. © ANP

Doe-het-zelfwinkels hebben straks allemaal dezelfde producten in de etalage

Als je binnenkort naar de Gamma gaat en daarna naar de Praxis, dan kan het wel eens opvallen dat ze dezelfde producten aanprijzen en dat medewerkers precies dezelfde tips geven. Dat is geen toeval, want de hele doe-het-zelfbranche gaat samen campagne voeren voor producten die energiebesparend zijn. 

Het wordt een meerjarige samenwerking, aangemoedigd door de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) en met behulp van Milieu Centraal, de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie op het gebied van milieumaatregelen. Volgens de initiatiefnemers kunnen miljoenen klussende woonconsumenten fors bijdragen aan de klimaatdoelen. 

Led-lampen, waterbesparende douchekoppen, tochtstrips en ander isolatiemateriaal worden prominenter gepresenteerd in de winkels. Medewerkers moeten ook nadrukkelijker wijzen op de voordelen die de producten opleveren: energiebesparing en lagere kosten. 

Groene stempel

,,Een besparende douchekop kan wel 30 procent water schelen ten opzichte van een normale douchekop”, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. ,,Onze rol bij deze campagne is die van kennispartner. Daarmee krijgen de tips die doe-het-zelfzaken geven een stempel van betrouwbaarheid. We gaan geen douchekoppen testen, maar dat de aanschaf ervan een klimaatpositieve stap is, onderschrijven we.” Ook wil Milieu Centraal helpen met tips voor het aanbrengen van isolatiemateriaal. ,,Het is bijvoorbeeld belangrijk om de juiste isolatiewaarde te kiezen als je een huis wil klaarmaken voor een schone warmtebron. Ook daarin kunnen we ondersteunen.”

Woordvoerder van de campagne, Harm Rozie, zegt dat de deelnemende winkels ook willen helpen met het in beeld brengen van de winst die consumenten kunnen behalen. ,,Bijvoorbeeld door infraroodcamera's te verstrekken. Daarmee kunnen klanten zien waar hun huis energetisch lek is. En we werken samen met het bedrijf Fortierra om gegevens over huizen bij elkaar te brengen voor een beter energieadvies.”

Als het aan Rozie ligt, trekt het kabinet de portemonnee om doe-het-zelfers te ondersteunen in hun missie hun huis te verduurzamen. ,,Er bestaan nu wel subsidies als je professionals inschakelt, maar als je zelf gaat isoleren is er geen financiële hulp. Wat ons betreft komt daar wel een regeling voor.”