Dit zijn de regels voor huurverhogingen dit jaar
Omdat de waarde van de woning minder meetelt bij het puntensysteem, zijn er sinds 1 mei bewoners van sociale huurwoningen die om een huurverlaging kunnen vragen. De Woonbond adviseert iedereen goed te checken of verhuurders de regels naleven.
Verhuurders mogen elk jaar de huren verhogen, al hadden we vorig jaar met een uitzondering te maken voor sociale huurders. Het kabinet greep in en bevroor de huren vanwege de coronacrisis en de economische onzekerheid die de pandemie met zich meebracht. Dit jaar zien de regels er opnieuw anders uit. De belangrijkste wijzigingen op een rij:
1. Meestal stijgt de huur gematigd
Uit een peiling van koepelvereniging Aedes blijkt dat woningcorporaties vanaf 1 juli de huren met gemiddeld 2 procent laten stijgen. De maximaal toegestane stijging voor sociale huurwoningen is 2,3 procent. Woon je in een sociale huurwoning (dat kun je hier checken), dan kun je dus bezwaar maken als de prijsstijging hoger is dan dat.
Bij huurwoningen in de vrije sector mag de huur met maximaal 3,3 procent stijgen. Sommige huurders mogen er van uitgaan dat de stijging lager is als dat zo in het contract is afgesproken - het contract is in dat geval bindend. Staat in het huurcontract echter dat de jaarlijkse huurstijging hoger mag zijn, bijvoorbeeld 5 procent, dan is dat toch niet toegestaan - de wettelijke maximale huurverhoging is dan bindend. Je kunt als huurder een snellere stijging van de huur aanvechten en eventueel zelfs naar de rechter stappen als je geen gelijk krijgt.
2. Huurbevriezing of juist snellere stijging
Er zijn twee uitzonderingen. De eerste is positief. Drie van de tien corporaties kiezen ervoor de huren minder te verhogen bij woningen met de laagste energielabels E, F of G. In de meeste gevallen bevriezen die corporaties de huren van deze woningen. Ze gaan de woningen versneld verduurzamen, zeggen ze. De huurbevriezing is bedoeld om de pijn van de hogere energierekening enigszins te verzachten, maar corporaties zijn daartoe niet verplicht.
Dan de tweede uitzondering op een gematigde prijsstijging, namelijk de inkomensafhankelijke huurverhoging. Vanaf 1 juli mogen bewoners van zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen) in de gereguleerde sector een huurverhoging krijgen die hoger is dan 2,3 procent. Het gaat om maximaal 50 euro per maand voor huurders met een hoog middeninkomen en maximaal 100 euro voor huurders met een hoog inkomen.
3. De huur kan soms omlaag dankzij wijziging puntenstelsel
De WOZ-waarde van woningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat had een negatieve invloed op de sociale huursector, omdat de WOZ meetelt in het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) en de huur op die manier sneller kon stijgen. Het kabinet heeft ingegrepen en sinds 1 mei mag de waarde van woningen die meer dan 142 punten hebben nog maar voor een derde meetellen. Dat betekent voor veel huizen, met name in de grote steden, dat de huur omlaag moet.
Huurders bij wie de nieuwe maximale huurprijs onder de feitelijke huurprijs ligt, hebben recht op een huurverlaging. De Woonbond laat weten dat bewoners dat zelf met hun verhuurder moeten regelen. Je kunt via de website van de Huurcommissie een huurprijscheck doen en de uitkomst vergelijken met de huur van je huis. Als de verhuurder niet thuis geeft, kun je de Huurcommissie vragen een bindende uitspraak te doen.
Helaas kun je niet om een huurverlaging vragen als je in een vrijesectorhuurwoning woont. Wel is het zo dat dankzij de nieuwe WOZ-maximering 23.000 huizen die een nieuwe bewoner krijgen, huurbescherming krijgen terwijl dat vóór 1 mei niet was gebeurd. Er komen bovendien ongeveer 15.000 woningen met nu nog een hoge vrijesectorhuur op termijn weer terug in de sociale sector. Het kabinet heeft wel wat uitzonderingen bedacht, waar De Woonbond verder uitleg over geeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Huurders zijn verhogingen zat: ‘Draai nu al ieder ‘kwartje’ 20 keer om’
De laatste keer dat Gea Huisman uit Hellendoorn de tank van haar auto bij de pomp volledig volgooide? Dat kan ze zich niet meer herinneren. Benzine, boodschappen, energie, het leven; het is duur en het wordt alleen maar duurder. Net als de huur. En dat maakt haar boos. „Of de corporatie door heeft hoe krap mensen het hebben? Ik weet wel zeker van niet.” -
PREMIUM
En ineens staat er een enorm transformatorhuisje voor je deur: ‘Wen er maar aan, gaat steeds vaker gebeuren’
Bijna niemand wil ze voor zijn deur, maar ze komen er de komende jaren toch massaal: trafohuisjes. Netbeheerders moeten wel, omdat er door alle zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen, steeds meer vraag is naar elektriciteit. Alleen al in Zuid-Holland komen er dit jaar 150 bij. Netbeheerders vragen om begrip. ,,Het is nodig omdat iedereen verduurzaamt.’’ -
PREMIUMmet video
Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop
Honderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Kabinet wil voorkomen dat huurders fors hogere huurprijs moeten betalen
Het kabinet wil voorkomen dat huurders in de vrije sector door de stijgende inflatie ook een fors hogere huurprijs moeten gaan betalen. Dankzij een initiatief van de PvdA is de maximale huurverhoging drie jaar lang - tot medio 2024 - beperkt tot de wettelijke inflatie plus 1 procent. Dat was een goed idee om grote huurstijgingen tegen te gaan - voorheen was de stijging in de vrije sector niet begrensd - maar door de hoge inflatie pakt dit nu toch slecht uit. -
Dit zijn de regels voor huurverhogingen per 1 juli
Bewoners van huurhuizen zien vanaf 1 juli de jaarlijkse huurprijsverhoging tegemoet. Ze hebben daar als het goed is bericht over gekregen van hun verhuurder. Die heeft zich bij de huurverhoging aan een aantal regels te houden.