Deze invloed heeft het energielabel op de waarde van je huis
Steeds meer huiseigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. En dat is ook niet gek, gezien de stijgende energieprijzen en klimaatproblemen. Hierdoor krijgen steeds meer huizen een hoger energielabel. Hoeveel invloed heeft dat op de waarde van een woning?
Het aantal huizen met een hoog energielabel stijgt. Inmiddels heeft 25 procent van de verkochte objecten een A-label. Hoewel woningen met slechte labels nog steeds verkoopbaar zijn, concludeerden onderzoekers van de Universiteiten Tilburg & Maastricht vorig jaar al dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij verkoop.
Databureau Brainbay heeft onlangs in samenwerking met makelaarsvereniging NVM onderzocht hoe groot de effecten van verduurzaming op de waarde van woningen nu precies zijn. De uitkomsten van het onderzoek zijn niet geheel verrassend: hoe duurzamer de woning, hoe hoger de woningwaarde. Het onderzoek laat daarbij zien dat élke stap in labelsprong tot een hogere woningwaarde leidt, ook stappen in de rode en oranje labels.
De stap van G naar C levert bijvoorbeeld veel winst op: een woning met label C brengt gemiddeld 7,9 procent meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label. Met de huidige gemiddelde woningprijs gaat dat dan al snel om zo’n 30.000 euro. Ook de stap van G naar D levert veel op: 5,7 procent. Een woning met A-label brengt 13,3 procent meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label.
Met veel krapte in de woningmarkt stellen mensen minder eisen.
Stijgende energiekosten en ruimere woningmarkt
Logischerwijs heeft de stijging van de energiekosten invloed op de meerwaarde van het energielabel, maar ook een minder krappe woningmarkt zorgt ervoor dat het label belangrijker wordt. Uit het onderzoek van Brainbay blijkt dat in regio’s waar er een ruimere woningmarkt is, waar er dus meer te kiezen valt in het woningaanbod, de meerwaarde van energielabels stijgt.
,,In een regio waar minder krapte bestaat, kan een koper kieskeuriger zijn. Als mensen de luxe hebben om te kunnen kiezen tussen verschillende huizen, is de duurzaamheid van een huis een belangrijkere factor en overweging”, legt Marc van der Lee, woordvoerder van NVM (De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs), uit.
,,Met veel krapte in de woningmarkt stellen mensen minder eisen. Ongeacht het energielabel is de krapte dan leidend en een koper wil dan ‘koste wat kost’ een huis kopen. De woningmarkt is nog steeds krap en het acute tekort is ondanks een stijgend aanbod nog steeds groot. Maar mocht de krapte blijven afnemen in steeds meer regio’s, dan verwachten we dat dit effect ook daar gaat optreden”, analyseert Van der Lee.
Ook blijkt dat de waarde van het label versterkt wordt bij vrijstaande huizen met een ouder bouwjaar. ,,Hoe duurder de benodigde energiebesparende maatregelen voor een bepaald huis zijn om een hoger energielabel te realiseren, hoe meer dit doorwerkt in de meerwaarde. Een vrijstaand huis uit een oudere bouwperiode een sprong laten maken naar een beter label is kostbaarder dan een meer recent gebouwde tussenwoning.”
Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Op Independer vind je 4 vragen én antwoorden over de huidige energiemarkt en de stijgende energieprijzen.
Nog meer voordelen
Een hoger energielabel heeft overigens niet alleen effect op de waarde van de woning, het kan ook invloed hebben op de hypotheek ervan. Sommige hypotheekverstrekkers geven namelijk rentekorting als je een beter energielabel hebt. Hierdoor kunnen je maandlasten lager worden.
Daarnaast zorgt een hoger energielabel natuurlijk ook voor een besparing op je stookkosten, iets wat je als bewoner direct terugziet in je portemonnee. ,,Bij de overstap van G naar C is dat van gemiddeld zo’n 1365 kuub gas naar 1070 kuub gas, een besparing van 21 procent”, aldus de woordvoerder.
Het energielabel van je woning verhogen
Het verkrijgen van een hoger energielabel heeft dus veel voordelen. Maar hoe ga je omhoog? Mike Leon Bezem van MijnKeurLabel: ,,In sommige gevallen kan je met slechts een aantal zonnepanelen al één of twee stappen op de labelladder maken, maar andere huizen moet een gevelisolatie krijgen voor een hoger label.” Volgens Bezem zijn de belangrijkste pijlers: hernieuwbare energie, verwarming, tap water, hoeveel de gevel aan warmte verliest, dak/vloerisolatie en de ramen.
,,De meeste woningen hebben op één of meerdere van deze punten nog wel wat ruimte voor verbetering. Je kunt natuurlijk zelf heel veel research gaan doen, maar makkelijker én veiliger is om advies in te winnen bij een expert.” Op Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal vind je een overzicht van de beste verbetermaatregelen die bij jouw type woning passen, inclusief stappenplan.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CBS: Stijging huizenprijzen naar laagste niveau in bijna een jaar
De stijging van de huizenprijzen is in juni flink afgezwakt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden huizenkopers nog altijd beduidend meer dan een jaar eerder voor een bestaand koophuis, maar de prijstoename was wel de laagste sinds juli vorig jaar. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM1
Christa en Nico zijn kwaad: woning straks omgeven door parkeerplaatsen en voetbalvelden
De woning van Christa en Nico Westrik is, als alle plannen van hun gemeente doorgaan, straks omgeven met parkeerplaatsen, voetbalvelden en lichtmasten. Ze zijn onaangenaam verrast: ,,In januari plantten ze hier nog struiken voor de dassen.” -
Getest: dit is het beste synthetische dekbed
Wat is het beste synthetische dekbed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Schoonmaaktip van de week
Zonnescherm schoonmaken? ‘Laat de hogedrukspuit links liggen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het zonnescherm schoonmaken.
-
Energierekening
Bob (53) wil nog geen warmtepomp: 'Het leek wel een machinekamer van een schip’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bob Jansen (53) uit Swifterbant, Flevoland. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.