De voor- en nadelen van een gietvloer
vraag 't vtwonenVoor wie van een strakke vloer houdt is de gietvloer tegenwoordig een goede en ook populaire keuze. Monique van Beekhoven van vtwonen vertelt in welke situaties en combinaties de vloer het beste past.
Zelf heeft ze géén gietvloer. ,,Ik vind het prachtig, maar het moet bij het huis passen. Bij ons vond ik het te strak, ik woon in een jarendertighuis. In de gang ligt ook al een stenen vloer. Dat combineert beter met hout, dat geeft meer warmte. Een gietvloer zou voor ons te strak zijn."
Wat is het eigenlijk precies, een gietvloer?
,,Veel mensen doet het aan beton denken, maar het is een kunststof, polyurethaan, oftewel PU. Het bestaat uit enkele harde en zachte laagjes en je kunt het in allerlei kleuren krijgen, bijna in iedere RAL-kleur wel. De meeste mensen gaan voor een lichte vloer of betonlook. Het is een dunne vloer, de warmteafgifte van vloerverwarming gaat goed. Houd er rekening mee dat het niet in elke huurwoning mag, dat moet je overleggen met de eigenaar.”
Het schijnt wel lang te duren om die meerdere laagjes aan te brengen?
,,Als je er een specialist voor inhuurt, wat in de meeste gevallen aan te raden is, dan moet die enkele dagen achter elkaar terugkomen om laagje voor laagje aan te brengen. Dat maakt het kostbaar. Voordeel is dan wel weer dat het bestendig is tegen vocht.”
Wat doet het met de sfeer in huis?
,,Je ziet een gietvloer vaak in een basic interieur. Het combineert goed met houten meubels en niet te veel franjes. Ook als je gaat voor een industriële look staat het mooi, Scandinavisch, in ieder geval in strakke interieurs. Het is eigenlijk een hele mooie basisvloer, waar je alle kanten mee op kunt. Een houten vloer is over het algemeen wat meer aanwezig.”
Nadelen gietvloer (PU)
- Relatief bewerkelijk door laagjes, aanbrengen duurt vaak vijf dagen
- Specialist nodig, niet elke aannemer kan het goed
- Vooral bij donkere vloeren zijn krasjes goed zichtbaar
- Niet goedkoop (60-100 euro per vierkante meter). Hoe meer oppervlakte, hoe goedkoper
- In huurhuizen vaak niet toegestaan, omdat de vloer vastzit
- Ondervloer moet geschikt zijn. Het liefst beton, geen houten ondervloer
Lees alles over gietvloeren bij vtwonen en kijk voor meer wooninspiratie de video’s onder dit artikel.
En al die verschillende kleuren, kan dat leuk zijn?
,,Het is niet standaard, dat is leuk. Maar het ligt aan de ruimte. Kijk uit met hele donkere kleuren in kleine ruimtes. Als je voor een lichte kleur kiest, moet je wat meer uitkijken met vlekken. Als je huisdieren of kinderen hebt is dat misschien minder verstandig. In de badkamer of keuken kun je wat meer uitpakken. Ga voor een basic keuken en laat juist de vloer eruit springen met bijvoorbeeld een groengrijze tint. Het is de kleur die de sfeer moet bepalen. En bij de nu zo populaire aardse kleuren staat een warmgrijze of naturelle gietvloer prachtig.”
Voordelen gietvloer (PU)
Egaal, naadloos, dus makkelijk in onderhoud
Strakke, moderne uitstraling
Geleidt warmte goed, fijn met vloerverwarming
Waterdicht, dus kan goed in wc en badkamer
Bijna alle kleuren mogelijk
Antisliplaag aan te brengen
Geluidisolerend: dempende werking
Moet je nog ergens op letten?
,,Laat je sowieso goed voorlichten. Een gietvloerenboer kan nog wel eens makkelijk zeggen dat het geen enkel probleem is voor nieuwbouwwoningen of in de hele natte ruimtes. Maar bij nieuwbouw is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ondervloer al goed is uitgedroogd. Er kunnen anders vlekken of scheuren ontstaan. Vraag daar goed naar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Mayke en Sam krijgen eindelijk oplossing gepresenteerd voor hun kale hoge wand
-
Getest: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Schoonmaaktip
Geen dure schoonmaakmiddelen nodig: met deze tip krijg je vingerafdrukken van de keukenkastjes
Mooi, een nieuwe keuken met een matte, donkere kleur. Maar hoe vermijd je vette vingerafdrukken op de keukenkastjes? In deze rubriek helpt schoonmaakexpert Marja Middeldorp om alledaagse problemen op te lossen. Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. -
Schoonmaaktip van de week
Oma Marja over hoe ze het huis van haar zoon schoonmaakt: ‘Gooi niets weg’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: andermans huis poetsen. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Een paar honderd euro voor een robotstofzuiger die goed zuigt: dit is de beste
Wat is de beste robotstofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.