‘De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Hij wijst erop dat niet alle mediterrane bomen en struiken tegen de kou kunnen.
Vorst doet wat met je tuin. Het kleurt de blaadjes van de camellia bruin en de takjes van de olijfbomen zijn overgevoelig voor winterse kou. Al de geur van een toverhazelaar geroken? Waarschijnlijk niet, want die geur bestaat uit vluchtige moleculen die pas vrijkomen als de temperatuur een flink stuk boven nul ligt. Dat is meestal niet het geval in de tijd waarin een toverhazelaar bloeit. Je ontdekt pas dat de bloemen geuren als je een paar takjes afknipt en in een vaasje in de warme huiskamer zet.
Wat me tijdens de vorst deze winter opviel, was dat de bloemen van een toverhazelaar zich niets aantrekken van een temperatuur van vijftien graden onder nul. Dat kun je niet van al onze tuinplanten zeggen. Bloembollen en vaste planten hebben weinig geleden, die zaten veilig onder een deken van sneeuw. Maar struiken die in de winter bloeien hadden het zwaar.
Neem de camellia, een populair struikje dat je in bijna elke voortuin tegenkomt. Het bloeit midden in de winter met grote rode, witte of roze bloemen. De struik zelf kan heel wat vorst hebben, maar de bloemen kunnen dat niet. Die bevriezen al bij een paar graden vorst; ze worden dan bruin. Een rode bloem met een bruin randje valt nog te verdragen; bij een roze bloem is dat al lastiger, maar een witte bloem met de kleur van pruimtabak is afzichtelijk.
De moraal: plant liever rood- dan witbloeiende camellia’s. De struik zelf kan aardig wat vorst hebben, maar min vijftien is wel de grens. Ook hier speelt het sneeuwdek een rol: zolang de grond maar niet bevriest kunnen de wortels water blijven opnemen. In bevroren grond kan dat niet; het blad blijft wel water verdampen maar de wortels kunnen dit niet aanvullen en de struik sterft aan uitdroging.
De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken waarmee we onze tuinen steeds vaker opsieren. De eerste bevroren palmboom is al gesignaleerd. Nu is dat in mijn ogen geen ramp. Palmen zijn mooi als ze jong zijn, maar naarmate ze ouder worden krijgen ze steeds vaker het model van een pleeborstel of plumeau: een lange kale stam met bovenin een pruikje van blad. Als het dan een palm moet zijn, plant dan de dwergpalm, chamaerops humilis, die redelijk winterhard is en die door zijn geringe formaat ’s winters in elk geval gemakkelijk kan worden afgedekt.
Een tweede slachtoffer is de olijfboom, die meestal als miniboompje wordt verkocht maar tot een flinke boom kan uitgroeien. Als hij de kans krijgt, want de dunne stammetjes zijn nogal vorstgevoelig. Ik heb niks tegen olijfbomen, maar zie toch liever de vorstbestendige olijfwilg, eleagnus angustifolia, met blad dat nog zilveriger is dan dat van de olijf, en met onopvallende bloemen in juni. Die bloemen mogen dan niet in het oog vallen, maar de sterke geur van vanille is van verre te ruiken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Juf woedend; gemeente legt bouw eco-tuinhuisje als examenproject stil: ‘Viel niet over te praten’
Achttien leerlingen van het vmbo mochten als examen een tuinhuis bouwen in de achtertuin van hun mentor in Linschoten. Maar door een opgelegde bouwstop kunnen de leerlingen hun examenproject niet volbrengen. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Galm in je huis? Deze oplossingen dempen het geluid
Hoe kan iets wat je niet ziet toch van invloed zijn op de sfeer? Akoestiek is vaak een sluitpost, veel galm verslechtert je concentratie en kan zelfs tot hoofdpijn leiden. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
NVWA waarschuwt voor elektrocutiegevaar lampenfitting Praxis
De NVWA waarschuwt voor een gevaarlijke lampenfitting van bouwmarktketen Praxis. Bij het in- en uitdraaien van de verloopfitting bestaat het gevaar op elektrocutie doordat er spanning op kan staan, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan.