Breng de meidoorn terug in het landschap
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week pleit hij voor eerherstel van de meidoorn, die vanwege een verdenking op het overbrengen van de perenziekte massaal werd gerooid.
Meidoornhagen hebben eeuwenlang het aanzien van ons cultuurlandschap bepaald. Daarom is de meidoorn niet zomaar een struik of boom - de meidoorn maakt deel uit van ons erfgoed.
Vóór de uitvinding van het prikkeldraad werden akkers en weilanden door tienduizenden kilometers meidoornhaag van elkaar gescheiden. De grote kaalslag in de jaren 50 van de vorige eeuw heeft daar weinig van overgelaten. In die tijd brak voor het eerst perenvuur uit in Europa, een verwoestende ziekte die de appel- en perenboomgaarden bedreigde en waartegen geen remedie bestond. De theorie was dat bijen het perenvuur van meidoorns naar boomgaarden overbrachten. In opdracht van regeringen werden al die meidoornhagen gerooid.
Herinnering
Inmiddels is men erachter dat je de zaak ook kunt omdraaien: dat het perenvuur vanuit de boomgaard de meidoorn zou kunnen besmetten. Maar hoe dan ook, in grote delen van Nederland leeft de meidoornhaag alleen nog in de herinnering. Al worden hier en daar met overheidssubsidie weer nieuwe hagen aangeplant. Maar prikkeldraad is goedkoper en hoeft niet te worden gesnoeid.
Niet alleen in het landschap, maar ook rondom de tuin kan de meidoornhaag nuttig zijn. Een haag van meidoorn is ondoordringbaar, houdt katten en honden buiten de tuin en biedt broedgelegenheid voor vogels. Kleine insecteneters als tuinfluiters, fitissen en tjiftjafs, die graag in meidoorn broeden, kunnen insekten-plagen in de tuin onder de duim houden. En ook aan slakkeneters als egels biedt de meidoornhaag dekking.
Verboden
Een meidoornhaag neemt meer ruimte in dan een haag van beuk of taxus maar past beter in het landschap, vooral in landelijke streken. Hagen van leylandcipressen en andere uitheemse coniferen zouden in het buitengebied bij gemeenteverordening verboden moeten worden.
Meidoornhagen hoeven niet uitsluitend uit meidoorn te bestaan; de haag kan worden doorvlochten met kamperfoelie, klimop en egelantier en ter afwisseling met een enkele sleedoorn of kornoelje.
Ook wie geen haag om zijn tuin wil, of zijn bestaande haag niet wil vervangen, kan meidoorns planten. Meidoorns die als boompje worden opgekweekt zijn door hun bescheiden formaat bij uitstek geschikt voor de kleinere tuin. Ze worden zelden hoger dan een meter of vijf.
De bekendste cultivar is waarschijnlijk ‘Paul’s Scarlet’, een variëteit uit Engeland die veel in tuinen, maar ook langs straten en lanen, wordt aangeplant. In volle bloei is het een spectaculaire boom, maar scarlet - scharlaken - is overdreven voor de bloemen die in werkelijkheid donkerroze zijn. Paul’s Scarlet draagt geen vruchten, een eigenschap die de boom bij uitstek als straatbeplanting geschikt maakt. Want in de openbare ruimte houdt men niet van bomen die vruchten dragen. Die zouden eens op de motorkap van een auto kunnen vallen, of op het hoofd van een voorbijganger. Bij meidoorns hoef je daar sowieso niet bang voor te zijn. Lang voordat de vruchtjes vallen hebben de vogels ze al opgegeten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen tuin eerst
Koffiedik is wondermiddel voor de tuin en spectaculair kinderspel
-
PREMIUM
Dit zonnepaneel kun je eenvoudig zelf op je huurwoning installeren
De leveringstekorten van zonnepanelen lijken ein-de-lijk opgelost, maar handjes om ze te installeren zijn schaars. Voor ongeduldigen die niet kunnen wachten hun energierekening naar beneden te schroeven of voor mensen in een huurwoning, is er een plan B. Maar hoe goed is een paneel waarvan je alleen maar de stekker in het stopcontact hoeft te duwen? -
Eigen Tuin Eerst
Tegels in de tuin zijn not done, de rotstuin is een goed alternatief
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Een volledig betegelde tuin? Dat geeft wateroverlast. Kies dan liever voor een rotstuin, als je toch niet van wieden houdt, raadt hij aan. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Starters slaan toe op dalende huizenmarkt
Starters krijgen langzaamaan meer mogelijkheden om een koophuis te bemachtigen. De Hypotheker ziet steeds meer jonge mensen die hun eerste huis kopen.
-
PREMIUM
Ruth en Martin verkochten hun huis, maar kopen 'm nu terug: ‘Makelaar heeft dit nog nooit meegemaakt’
Waarder -
-
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.