Breng de meidoorn terug in het landschap
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week pleit hij voor eerherstel van de meidoorn, die vanwege een verdenking op het overbrengen van de perenziekte massaal werd gerooid.
Meidoornhagen hebben eeuwenlang het aanzien van ons cultuurlandschap bepaald. Daarom is de meidoorn niet zomaar een struik of boom - de meidoorn maakt deel uit van ons erfgoed.
Vóór de uitvinding van het prikkeldraad werden akkers en weilanden door tienduizenden kilometers meidoornhaag van elkaar gescheiden. De grote kaalslag in de jaren 50 van de vorige eeuw heeft daar weinig van overgelaten. In die tijd brak voor het eerst perenvuur uit in Europa, een verwoestende ziekte die de appel- en perenboomgaarden bedreigde en waartegen geen remedie bestond. De theorie was dat bijen het perenvuur van meidoorns naar boomgaarden overbrachten. In opdracht van regeringen werden al die meidoornhagen gerooid.
Herinnering
Inmiddels is men erachter dat je de zaak ook kunt omdraaien: dat het perenvuur vanuit de boomgaard de meidoorn zou kunnen besmetten. Maar hoe dan ook, in grote delen van Nederland leeft de meidoornhaag alleen nog in de herinnering. Al worden hier en daar met overheidssubsidie weer nieuwe hagen aangeplant. Maar prikkeldraad is goedkoper en hoeft niet te worden gesnoeid.
Niet alleen in het landschap, maar ook rondom de tuin kan de meidoornhaag nuttig zijn. Een haag van meidoorn is ondoordringbaar, houdt katten en honden buiten de tuin en biedt broedgelegenheid voor vogels. Kleine insecteneters als tuinfluiters, fitissen en tjiftjafs, die graag in meidoorn broeden, kunnen insekten-plagen in de tuin onder de duim houden. En ook aan slakkeneters als egels biedt de meidoornhaag dekking.
Verboden
Een meidoornhaag neemt meer ruimte in dan een haag van beuk of taxus maar past beter in het landschap, vooral in landelijke streken. Hagen van leylandcipressen en andere uitheemse coniferen zouden in het buitengebied bij gemeenteverordening verboden moeten worden.
Meidoornhagen hoeven niet uitsluitend uit meidoorn te bestaan; de haag kan worden doorvlochten met kamperfoelie, klimop en egelantier en ter afwisseling met een enkele sleedoorn of kornoelje.
Ook wie geen haag om zijn tuin wil, of zijn bestaande haag niet wil vervangen, kan meidoorns planten. Meidoorns die als boompje worden opgekweekt zijn door hun bescheiden formaat bij uitstek geschikt voor de kleinere tuin. Ze worden zelden hoger dan een meter of vijf.
De bekendste cultivar is waarschijnlijk ‘Paul’s Scarlet’, een variëteit uit Engeland die veel in tuinen, maar ook langs straten en lanen, wordt aangeplant. In volle bloei is het een spectaculaire boom, maar scarlet - scharlaken - is overdreven voor de bloemen die in werkelijkheid donkerroze zijn. Paul’s Scarlet draagt geen vruchten, een eigenschap die de boom bij uitstek als straatbeplanting geschikt maakt. Want in de openbare ruimte houdt men niet van bomen die vruchten dragen. Die zouden eens op de motorkap van een auto kunnen vallen, of op het hoofd van een voorbijganger. Bij meidoorns hoef je daar sowieso niet bang voor te zijn. Lang voordat de vruchtjes vallen hebben de vogels ze al opgegeten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Extreme woningnood, maar in Utrecht staan 1500 panden leeg: ‘Dwing verhuur af met boetes’
Zo‘n 1500 woningen in Utrecht staan leeg. Met het oog op de huidige crisis vinden tien Utrechtse fracties in de gemeenteraad dat niet kunnen. Daarom willen ze eigenaren door middel van bijvoorbeeld boetes kunnen dwingen om hun panden te laten bewonen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Eigen tuin eerst
Koffiedik is wondermiddel voor de tuin en spectaculair kinderspel
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Als je alle claims moet geloven is koffiedik een wondermiddel in de tuin. Gras en zwammen weten er in elk geval wel raad mee, weet Romke.
-
Schoonmaaktip van de week
Do's en don'ts voor de vaatwasser: ‘Gebruik niet alleen een vaatwastablet, maar ook zout en glansmiddel’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de vaatwasser schoonmaken. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Eigen Tuin Eerst
Tegels in de tuin zijn not done, de rotstuin is een goed alternatief
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Een volledig betegelde tuin? Dat geeft wateroverlast. Kies dan liever voor een rotstuin, als je toch niet van wieden houdt, raadt hij aan.