Bouwonderneming VolkerWessels aan het werk in Amsterdam.
Volledig scherm
Bouwonderneming VolkerWessels aan het werk in Amsterdam. © ANP

Bouwbedrijf: ‘Nieuwe huizen bouwen kan zonder stikstofuitstoot’

Bouwbedrijf VolkerWessels zegt een technologie te hebben ontwikkeld waarmee het praktisch zonder uitstoot van stikstof woningen kan bouwen en andere bouwprojecten kan uitvoeren. Het gaat om een filter waarmee in eerste instantie de stikstofuitstoot van het grote materieel tot wel 99 procent kan worden gereduceerd.

Het zogenoemde NoNOx-filter wordt aangesloten op de uitlaat van stilstaand materieel zoals generatoren, boor- en heistellingen en bouwkranen. Het systeem zet de uitlaatgassen om in niet schadelijke stoffen. VolkerWessels zegt ook vergevorderd te zijn met de ontwikkeling van een kleinere NoNOx-unit voor graafmachines, shovels en dumpers. De bouwer meldt dat het prototype van deze oplossing al op verschillende locaties is getest en akkoord bevonden door een geaccrediteerde luchtmeetdienst.

Bouwvergunningen

De technologie zorgt er volgens de bouwer voor dat projecten, die werden gehinderd door de uitstootproblematiek, mogelijk weer doorgang kunnen vinden. Door de stikstof- en PFAS-crisis nam het aantal afgegeven bouwvergunningen sinds mei vorig jaar stevig af. Voordat die bouwvergunningen kunnen worden verstrekt moeten eerst compensatiemaatregelen komen om de natuur te beschermen. Om die reden gaat de maximumsnelheid vanaf maart in het hele land omlaag (op snelwegen naar 100 kilometer per uur). 

Als wordt bewezen dat stikstof afvangen helpt, zijn de bouwers er nog niet helemaal. Bij de uitstoot wordt namelijk ook gekeken naar de extra uitstoot in het gebied na de bouw. Hoewel dat meestal gering is omdat nieuwbouw zo energiezuinig is, worden ook nieuwe verkeersbewegingen meegerekend. Auto's die (op brandstof) naar huis rijden stoten namelijk ook stikstofoxide uit.

Wat is stikstof precies, en waarom is het een probleem? In onderstaande video legt prof. dr. ing. Jan Willem Erisman het uit: