Met een hypotheekverklaring zouden meer mensen in aanmerking moeten komen voor een hypotheek.
Volledig scherm
Met een hypotheekverklaring zouden meer mensen in aanmerking moeten komen voor een hypotheek. © Shutterstock

BLG Wonen wil hypotheken verstrekken op basis van ‘duur huren’

Voor iedereen die al jaren een relatief hoge huur betaalt, wil hypotheekverstrekker BLG Wonen het mogelijk maken om een duurder huis te kopen. Daarom wordt gestart met de zogenoemde huurverklaring. Mensen die op basis van hun inkomen of spaarrekening niet voldoende kredietwaardig zijn, worden dat wel als ze bewijzen dat ze een hoge huur kunnen ophoesten. 

Update: toezichthouder AFM laat na de lancering weten kritisch te zijn op de huurverklaring.

De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Vermogen opbouwen

De duurhuurproblematiek is volgens BLG-directeur Frank Soede een enorm probleem, zo laat hij in een persbericht weten: ,,Ruim 1 miljoen huurders hebben zulke hoge woonlasten dat het vrijwel onmogelijk is om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen.” 

Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) noemt het initiatief tegenover RTLZ een ‘heel goed idee’. ,,In 2011 zijn strakkere hypotheeknormen ingevoerd, maar we zijn daar wat in doorgeschoten”, zegt hij. 

De Hypotheker heeft als tussenpersoon de aankondiging met interesse gevolgd. ,,De gedachte om van een generieke benadering over te stappen naar een voor de persoon best passende oplossing, ondersteunen we van harte”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker tegen deze site. ,,Wel is het belangrijk naar alle woonlasten te kijken van een hypotheek, zoals onderhoud, verzekering, gemeentelijke belastingen en de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Deze componenten worden bij een vergelijking op maandlasten van huurders niet altijd meegenomen. Bovendien merken we nog weinig draagvlak voor dergelijke constructies bij toezichthouders AFM en DNB.”

Quote

Wel is het belangrijk naar alle woonlasten te kijken van een hypotheek, zoals onderhoud, verzeke­ring, gemeente­lij­ke belastin­gen

Michel van den Akker, De Hypotheker

De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank bewaken de strakke hypotheeknormen waar hoogleraar Boelhouwer het over heeft. Vóór de kredietcrisis van 2008 was het juist te gemakkelijk om een (hoge) hypotheek af te sluiten, waardoor mensen zich met te veel risico in de schulden hadden gestoken. 

Eerst een proef

Voordat BLG de nieuwe methode landelijk invoert, wordt de huurverklaring als proef gelanceerd. Tijdens de proefperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.