Beleggers kochten vorig jaar fors minder koopwoningen
Het aantal koopwoningen dat door beleggers wordt gekocht, is het afgelopen jaar stevig gedaald. Starters kochten juist meer woningen. De meest waarschijnlijke verklaring is de verhoogde overdrachtsbelasting die het vorige kabinet voor beleggers invoerde.
Het Kadaster, dat alle eigendomsgegevens in Nederland registreert, deed onderzoek naar de invloed van kleine beleggers (maximaal vier huizen) op de woningmarkt. Voor het eerst sinds 2013 is de groep die huizen koopt om te verhuren kleiner geworden.
Het aantal woningen dat beleggers bemachtigden, verdubbelde tussen 2010 en 2020 naar 88.000 woningen per jaar. En daalde vervolgens naar 51.000 in 2021. Dat beleggers koopwoningen wegkaapten voor de neus van starters die minder hadden in te brengen, is de politieke partijen in de coalitie een doorn in het oog. Al helemaal omdat de huurprijzen in de vrije sector door het dak zijn gegaan. Onder het mom van ‘woningen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen', wordt de woningmarkt voor beleggers onaantrekkelijker gemaakt.
Gemeenten hebben ook de mogelijkheid gekregen een zelfbewoningsplicht (opkoopbescherming) in te voeren. 60 procent van de gemeenten heeft of wil zo'n zelfbewoningsplicht. Vooral de grote steden hebben er snel werk van gemaakt. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kochten particuliere beleggers de afgelopen tien jaar ruim 25 procent van de verkochte woningen. In heel Nederland was dat ruim 15 procent. In het laatste kwartaal van 2020 kochten beleggers in de vier grote steden zelfs ruim 40 procent van de verkochte woningen.
Overdrachtsbelasting
Sinds 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting op verschillende manieren aangepast. Kopers onder de 35 jaar hoeven geen belasting meer te betalen voor de aankoop van een huis, mits de prijs onder de 400.000 euro ligt. Daarboven betaalt iedere nieuwe eigenaar-bewoner 2 procent. Beleggers kregen vorig jaar juist een hogere rekening gepresenteerd, namelijk 8 procent in plaats van 2 procent belasting. Op een woning van 3 ton scheelt ze dat 18.000 euro.
De verhoudingen in de woningvoorraad verschuiven licht door de aankopen van beleggers. Het aandeel van kleine beleggers nam toe door het aantal woningen dat zij kochten van eigenaar-bewoners. Grote institutionele investeerders kochten vooral nieuwbouwwoningen. 57 procent van alle woningen in Nederland was op 1 januari 2022 een koopwoning. Zo'n 30 procent is in handen van woningcorporaties en 13 procent van andere verhuurders, waarvan een deel nog wel huurbescherming heeft (sociale huur).
Dat beleggers minder geld in vastgoed stoppen dan twee jaar geleden bleek ook al uit cijfers van Capital Value. Het vastgoedbedrijf becijferde dat er afgelopen jaar 7,7 miljard euro in woningen is gestoken, dat is een daling van 32,5 procent van het transactievolume in 2020. In verhouding ging er juist méér geld naar nieuwbouw. Woningmarktanalisten gaan er ook van uit dat beleggers in de gaten hebben dat een prijsplafond is bereikt. Het afgelopen kwartaal daalden de huizenprijzen, zo bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Nieuw prijsrecord voor huurwoningen vrije sector na eerdere daling
De vierkantemeterprijs van nieuw aangeboden huurwoningen in de vrije sector zijn met gemiddeld 6,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. -
met video
Kopen zonder kijken-makelaar spreekt stel streng toe: ‘Jullie zijn kansloos op deze markt’
Martijn Krabbé en zijn mannen worden elke week uitgedaagd in de kijkcijferhit Kopen zonder kijken, maar maandagavond werd de lat wel heel hoog gelegd. Vera en Dyan werden voor het oog van 1.138.000 kijkers op het matje geroepen om de wensenlijst van hun droomhuis te veranderen én verhoogden tot twee keer toe het budget. -
PREMIUM
Yusuf waant zich in ‘luxe hotel’ nu hij in prijswinnend bouwproject woont: ‘Het is schitterend’
Yusuf Akin waant zich in een ‘luxe hotel’ nu hij in de Malieklos woont. Een bouwproject met sociale huurwoningen in Hillesluis is de opvallende winnaar van de Rotterdamse Architectuurprijs en niet het iconische Depot. -
Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Getest: dit is de beste vrijstaande koelkast met vriezer
Wat is de beste vrijstaande koelkast met vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.