Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de vereniging van eigenaren en moet je maandelijks servicekosten betalen.
Volledig scherm
PREMIUM
Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de vereniging van eigenaren en moet je maandelijks servicekosten betalen. © Shutterstock

Appartement kopen? Controleer eerst de vereniging van eigenaren

Van plan om een appartement te kopen? Houd voordat je tekent de vereniging van eigenaren kritisch tegen het licht. Een slapende vve kan je handenvol geld kosten.

Wie een betaalbaar appartement, een mooie beneden­woning of een ruime flat op het oog heeft, moet zich realiseren dat het ­kopen van een appartement anders is dan het kopen van een huis. Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de zogeheten vereniging van eigenaren (vve).

Binnen de vve spaar je samen voor groot onderhoud (met maandelijkse servicekosten), maak je afspraken over het beheer van gemeenschappelijke delen en stel je leefregels op. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan de koop de vve grondig te onderzoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst. Hieronder enkele punten om op te letten.