Volledig scherm
Als je afval wil scheiden, kun je zelf aan de slag met een goed systeem, vindt klusvrouw Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Afval scheiden kan een feestje worden met deze doe-het-zelfoplossingen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Ze legt deze week uit hoe je het beste afvalbakken netjes weg kunt werken. 

Oud papier, poepluiers, lege flessen, plastic afval, groen afval, lege batterijen, verfresten... waar laat je ze in huis?

In ieder huishouden slingeren wel manden, tassen en bakken waarin de verschillende soorten afval worden bewaard. Soms inclusief nare geurtjes, als je een deurtje van de kast opentrekt en een tas vol schimmelend afval aan de binnenkant hangt. Gelukkig kun je tegenwoordig vaak zelf bepalen wanneer je je afval wegdoet en hoef je niet meer te wachten op de vuilniswagen die eens in de week langskomt.

Desondanks ben ik vast niet de enige bij wie er geen goed systeem in zit, het afval in het zicht ligt en de kast stinkt. Dus aan de slag: maak van recycling een feestje!

Vijf bakken

Maak eerst een plan. Als je goed je best doet om afval te recyclen, heb je minimaal vijf afvalbakken nodig: voor plastic, papier, groen, glas en restafval. Daarvan moeten er drie afgesloten kunnen worden om vieze luchtjes te voorkomen: plastic, groen en restafval.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Keukenkastje

Offer een keukenkastje op als afvalstation. Je kunt een afvalbak aan het deurtje maken, waarbij de deksel automatisch opent. Je kunt ook een uitschuifbare afvalbak op de bodem monteren. Plaats hier afsluitbare bakken voor plastic, groen en restafval.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lade

Offer een lade op en koop hiervoor een sorteersysteem waarin je flessen en papier bewaart. Je kunt hier ook kleinere bakjes kwijt voor bijvoorbeeld lege batterijen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Meten

Meet voor de aanschaf van een inbouw- of sorteersysteem de kast of lade goed op. Meet de binnenmaat, breedte, hoogte en diepte, tot op de millimeter nauwkeurig. Maak met een houtboor een begin op de plek van de schroef. Dat schroeft gemakkelijker op de gladde binnenkant.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Stapelen

Er zijn stapelbare sorteerbakken te koop. Die kun je makkelijk meenemen naar de afvalcontainer. Deze stapelbakken kun je in een gangkast kwijt, in een bijkeuken of in de schuur. Zet er wel even op welk afval in welke bak moet.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis