Ante Milicic coachend in het Philips Stadion.
Volledig scherm
Ante Milicic coachend in het Philips Stadion. © Jeroen Putmans/EPA

Oud-NAC’er Milicic krijgt als coach van Matildas tik van Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen wonnen in Eindhoven het laatste oefenduel voor het WK van de Matildas: 3-0. Ante Milicic, eind jaren negentig twee seizoenen de spits van NAC en sinds een aantal maanden bondscoach van Australië, was blij met ‘deze vriendschappelijke wedstrijd van hoge kwaliteit.’ 

Milicic: ,,Dat geeft een meer realistisch beeld van hoe we het toernooi ingaan. Een goede test in een vol stadion tegen een sterke tegenstander. Al ben ik niet bezig met wat de Nederlandse vrouwen kunnen klaarmaken op het WK.”

In januari werd hoofdcoach Alen Stajcic plotseling ontslagen. En dat terwijl het team van de Matildas onder aanvoering van spits Sam Kerr volgens Australische media nooit betere papieren heeft gehad om het WK te winnen. Het team is in voorbereiding op het zevende WK op rij. De nieuwe coach Milicic, zoon van Kroatische immigranten, kwam zelf tot zes interlands voor Australië en had in zijn tijd Mark Viduka en Harry Kewell voor zich. Hij rolde bij zijn oude club Sydney United in het coachvak. ,,Sindsdien is het een obsessie van mij om het beste uit mijn team te halen”, vertelde Milicic, die vervolgens achtereenvolgens assistent was bij Melbourne Heart, Western Sydney Wanderers en de nationale ploeg. Net als Mark van Bommel was hij één van de vier assistenten van Bert van Marwijk bij de Socceroos. Milicic maakt momenteel slechts een uitstapje naar de vrouwen en wordt hoofdtrainer van Macarthur FC in de A-League. Bij de Australische voetbalbond heeft hij nog een contract tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Nerveus

Australië dwong Nederland zaterdagavond in Eindhoven tot het spelen van de lange bal. Vaak zetten ze de Nederlandse spitsen buitenspel, maar een paar keer, zoals bij de 2-0, was de klasse van de aanvalslinie van Oranje niet te houden. ,,We zetten Nederland goed onder druk, maar als we de bal hadden waren we een beetje nerveus. We kwamen niet genoeg tot onze passpatronen en wisselden ook niet snel genoeg van flank. Toch creëerden we prima kansen. Het meest teleurstellende is om net voor rust die goal tegen te krijgen. Twee goals komen uit standaardsituaties die we niet weg hoefden geven”, aldus Milicic. ,,De oefenpot tegen de Verenigde Staten (5-3 nederlaag twee maanden geleden, red.) was veel overtuigender dan deze. We leren hier zeker van en we zullen klaar zijn voor de eerste wedstrijd. Het is een proces en we hebben nog een week. Mensen zullen naar het resultaat kijken en nu denken dat het moeilijk voor ons gaat worden, maar ik verzeker jullie dat ik nog steeds alle vertrouwen heb in deze groep. Ik ga niet een bepaalde klassering aan het toernooi hangen waarop we willen eindigen. We gaan zeker naar het WK om er impact te hebben en Australië trots te maken.”

Australië kwam na een trainingskamp in Turkije pas laat aan in Nederland zodat de speelsters bewust vermoeid aan de wedstrijd zouden beginnen. Nu krijgen ze een paar dagen vrij en dan begint het echte werk in Frankrijk. Australië zit op het WK in groep C en begint op zondag 9 juni in Valenciennes tegen Italië. Daarna volgen poulewedstrijden tegen Brazilië en Jamaica.