Marta.
Volledig scherm
Marta. © BSR Agency

Marta is Klose voorbij en schrijft WK-historie

De Braziliaanse Marta (33) heeft historie geschreven tijdens de met 0-1 gewonnen WK-wedstrijd tegen Italië. Marta benutte een strafschop en maakte daarmee haar zeventiende WK-goal. Geen man of vrouw maakte ooit meer goals op een mondiale eindronde. 

Italië had de eerste twee wedstrijden in Groep C al gewonnen van Australië (2-1) en Jamaica (5-0) en was dus al verzekerd van een plek in de knock-outfase van het WK in Frankrijk. Brazilië verloor met 3-2 van Australië en won van Jamaica (3-0) en had dus nog veel baat bij een positief resultaat in het duel met Italië. 

Dat was ook te merken aan de wedstrijd. Brazilië gaf vol gas en probeerde de koploper van Groep C onder druk te zetten. Uiteindelijk had Brazilië de hulp nodig van de Mexicaanse arbiter Lucila Venegas om tot een goal te komen. De arbiter wees in de tweede helft naar de stip nadat Debinha na een Italiaanse schouderduw naar de grond ging. Dat cadeautje werd door Marta vanzelfsprekend graag uitgepakt. Ze zette Brazilië op 0-1 met een historische treffer. Het was namelijk haar zeventiende op een WK en daarmee is ze nu de all-time topscorer op een WK (van zowel mannen als vrouwen). Miroslav Klose stond bij de mannen op zestien WK-goals. 

Australië

Ook Australië meldt zich in de volgende ronde. De Matilda's wonnen met 1-4 van de vrouwen van Jamaica. Basis voor die overwinning werd al voor rust gelegd. Samantha Kerr was tweemaal trefzeker en verzorgde een 0-2 ruststand. Jamaica deed kort na rust wel iets terug via Havana Solaun (de allereerste WK-goal ooit voor Jamaica, red.), maar ook na rust stond er geen maat op Kerr. Ze maakte in totaal vier goals en bezorgde Australië daarmee een 1-4 overwinning. 

Italië eindigt eerste in de poule, Australië tweede en Brazilië derde: allen met zes punten. Jamaica is daarmee de enige ploeg uit de groep die zich niet meldt in de volgende ronde. 

Samantha Kerr.
Volledig scherm
Samantha Kerr. © AP