

- 58' Wahbi Khazri
Sensatie Tunesië tegen Frankrijk niets waard: net geen ticket voor knock-outfase
Frankrijk gaat als winnaar van poule D door naar de achtste finales van het WK. Maar Les Blues zijn niet langer ongeslagen. Tunesië heeft met een geweldige krachtsinspanning voor een stunt gezorgd in Qatar. Zuur voor de Noord-Afrikanen is dat wel. De ‘Adelaars van Carthago’ liggen ondanks de 1-0 uit het toernooi door de zege van Australië op Denemarken.
Tunesië verdiende alle lof na het gevecht met de Fransen. De Afrikanen streden met volle overgave voor hun de laatste kans in Qatar. Bondscoach Jalel Kadri voerde voor de slotronde in poule D liefst zes wisselingen in de basis door. De ‘Adelaars’ toonden vervolgens moed en passie en zetten meteen een offensief in.
Frankrijk was in het Education City Stadion natuurlijk ook te kloppen. Al zeker van de knock-outfase koos coach Didier Deschamps voor de tweede garnituur. Van de basis die de eerste twee duels in Qatar won, waren alleen Aurélien Tchouaméni en Raphaël Varane nog over. Superster Kilian Mbappé kwam pas na rust in het veld.
Dat was om schade te herstellen. ‘Les Blues’ misten met de tweede keus automatismen en acteerden flets. En daarbij ontbrak lange tijd ook de pure vechtlust.
Dat leek de regerend wereldkampioen al snel op te breken. Binnen 8 minuten scoorde Nader Ghandri. Een Tunesiër geboren in Frankrijk. De treffer werd alleen afgekeurd vanwege buitenspel.
Het bleek uitstel van executie. Voor rust was Tunesië al dichtbij een goal via Anis Slimane en Whabi Khazri, spits van Montpellier. De Franse B-ploeg werd slechts eenmaal gevaarlijk. Kingsley Coman kreeg na 25 minuten een opgelegde kans, maar verprutste de aanname.
Khazri zette vervolgens Tunesië in vuur en vlam. De sterspeler van de ‘Adelaars van Carthago’ soleerde na 58 minuten door de Franse defensie en tikte de bal slim binnen: 1-0.
Met die voorsprong was even de knock-outfase binnen. Maar verderop in Qatar scoorde Australië. En Frankrijk zette dan eindelijk toch aan. Buiten Mbappé kwamen ook Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé. Er volgde zo uiteindelijk een spervuur op het doel van Aymen Dahmen. De spanning in poule B was daarmee tot de slotseconde te snijden.
De keeper van Tunesië kwam met de schrik vrij. Griezmann scoorde diep in de extra tijd. Maar na ingrijpen van de VAR werd de treffer van de Fransen afgekeurd.
De Afrikanen versloegen zo Frankrijk, een grote favoriet voor de wereldtitel. Voor het eerst sinds de halve finale van 2014 (tegen Duitsland) gingen ‘Les Blues’ weer onderuit. De vreugde over de geweldige zege was bij Tunesië alleen van korte duur. De ‘Adelaars van Carthago’ bekoorden de wereld, maar kunnen na de groepsfase naar huis.
Frankrijk gaat als groepswinnaar verder. Zoals verwacht.
Eindstand Groep D
Check hier alles over het WK voetbal in Qatar, met het laatste nieuws en het speelschema van Oranje, het speelschema, de premiumverhalen, columns, video’s en podcasts.
| Speelschema
Bekijk hier het complete speelschema in Qatar. Bekijk hier het speciale WK-matchcenter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WK Voetbalpodcast | ‘Het hele stadion zal tegen Frankrijk zijn, maar die spelers zijn gehaaid’
Het is de dag van de WK finale 2022 in Qatar. Die van Lionel Messi tegen Kylian Mbappé. Pakt Messi dan toch nog zijn eerste wereldtitel? Of presteert Frankrijk het om twee wereldkampioenschappen op een rij te winnen? In de AD Voetbalpodcast blikt Etienne Verhoeff met Mikos Gouka vooruit op het slotstuk van het WK 2022. -
Woedende Hakimi haalt na verloren WK-duel Marokko verhaal bij FIFA-baas Infantino
Achraf Hakimi is na afloop van het verloren duel met Kroatië woedend naar FIFA-baas Gianni Infantino gegaan. De Marokkaan was bijzonder ontevreden over de arbitrage en besloot zijn beklag te doen, zo meldden de NOS en RAI. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
‘Hoe je een van de meest historische foto’s ooit kunt verpesten’: emir drapeert Messi in Qatarees gewaad
Opvallend moment gisteren tijdens de uitreiking van de Wereldbeker. Lionel Messi kreeg op het podium van de emir een traditioneel Qatarees gewaad aan, vlak voor hij de trofee de lucht in zou houden. Qatar en de FIFA oogsten bij analisten en fans op sociale media bakken kritiek voor de actie. ,,Je pakt een heel groot moment af van de speler", vond de Duitse ex-voetballer Bastian Schweinsteiger.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Column Sjoerd Mossou | Een corrupt slotstuk van een corrupt toernooi: misschien had dat ons genezen
Columnist Sjoerd Mossou constateert dat voetbal soms de smerigste en saaiste sport ter wereld is, maar dat je snel daarna in een staat van totale, eeuwige verliefdheid kan komen. ,,Voetbal is zoiets als je foutste, gevaarlijkste liefde.’’ -
Internationale media roemen Kroatië, Marokko én ‘kapitein’ Luka Modric: ‘Hopelijk zijn last dance pas op EK 2024'
Met een 2-1 zege op Marokko pakte Kroatië voor het tweede WK op een rij een medaille. Voor Luka Modric een fraaie afsluiter van zijn laatste mondiale eindtoernooi, iets wat ook in de internationale media niet onopgemerkt bleef. Er was dan ook volop lof voor de Real Madrid-speler, net als voor het Kroatische team, supertalent Josko Gvardiol én Marokko, dat ‘historisch’ heeft gepresteerd.