Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Wat zou Gareth precies doen?

Columnist Sjoerd Mossou vindt niet België de mooiste verliezer, maar Gareth Southgate. 'Van Southgate wordt zelfs beweerd dat hij de Engelsen hun identiteit en waardigheid heeft teruggegeven, uitgerekend in deze crisistijden rond de Brexit.' 

Quote

Ik heb nog nooit een voetbal­trai­ner gehoord die zoveel verstandi­ge, waarachti­ge, aardige dingen zei in zulke prachtig afgeronde zinnen

Op Twitter werd deze maand de droogkomische hashtag #GarethSouthgateWould geboren. Onder die noemer filosoferen Engelse voetbalfans over wat hun bondscoach ­Gareth Southgate in bepaalde (meestal fictieve) gevallen precies zou doen. Zonder uitzondering zijn dat absurd aardige dingen.

Voor wie het heeft gemist: Southgate wordt in Engeland algemeen beschouwd als de vriendelijkste, beleefdste, charmantste, meest Engelse, sympathiekste, warmste en meest correcte man op aarde. Of nee: van het hele universum.

Aller tijden. Ooit.

En dus valt er via #GarethSouthgateWould te lezen wat Gareth Southgate allemaal zou doen. Bijvoorbeeld: ‘Als Gareth een gewond babyvogeltje zou vinden in zijn tuin, dan zou hij het met een klein pipetje gaan voeren, dag en nacht, net zolang totdat het sterk genoeg is om zelf te vliegen. Daarna zou hij zaadjes neerleggen voor de wintermaanden – en door het raam steeds tevreden naar het vogeltje zwaaien, nippend aan een lekkere warme chocolademelk’.