Volledig scherm
Falcao (links) en Rodriguez (rechts), de sterren van Colombia. © AP

Wat je moet weten over Groep H: Polen, Senegal, Japan en Colombia

In aanloop naar het WK zetten we dagelijks twee groepen uiteen. Met vandaag als laatst poule H, met Polen, Senegal, Japan en Colombia.

Door Pim Bijl

Poule H is misschien wel de meest gelijkwaardige poule van het WK in Rusland. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen en heeft Japan bijvoorbeeld geen wereldsterren als Radamel Falcao en James Rodriguez in de selectie. Maar toch. Er zit geen klein duimpje in deze poule en ook geen absoluut topland met een rijke historie. Voor WK-poule-liefhebbers een interessante mogelijkheid om een slag te slaan.

De meeste ogen zullen op Colombia gericht zijn. Vanwege het al eerder genoemde duo uiteraard die zomaar kunnen uitgroeien tot smaakmakers van het toernooi. Tijdens het WK vier jaar geleden kwam de Colombiaanse ploeg al sterk voor de dag. Rodriguez swingde zich naar zes doelpunten en de topscorerstitel. Als middenvelder nota bene. Nu hoopt het team verder te komen dan de kwartfinale, waarin toen Brazilië te sterk bleek.

Volledig scherm
Robert Lewandowski © REUTERS

Nog zo’n ster, maar dan bij Polen: Robert Lewandowski. De aanvaller van Bayern München bewees ook tijdens de kwalificatie zijn status als een van de beste spitsen ter wereld. Hij scoorde in tien wedstrijden liefst zestien keer. Opmerkelijk was het dat Polen groepshoofd werd. Zij maakten daarvoor gebruik van een slim trucje. Polen ging de loting in als nummer zes in de mondiale ranking, omdat het land lange tijd geen vriendschappelijke interland speelde. Bewust, want die wedstrijden kunnen zorgen voor een langer puntengemiddelde. Zo ontliep Polen landen als Spanje, Duitsland en Brazilië. Kijken of ze op het veld net zo snugger voor de dag komen.

Volledig scherm
Sadio Mané, verliezend finalist met Liverpool in de Champions League, wil nu met zijn land schitteren op het WK. © ProShots

Senegal heeft met Sadio Mané, de pijlsnelle aanvaller van Liverpool, ook een heerlijke speler in de gelederen. Hij scoorde in de CL-finale, al was de teleurstelling groot na het verlies tegen Real Madrid. In de laatste oefenwedstrijd versloeg het Afrikaanse land een andere WK-deelnemer, Zuid-Korea, met 2-0. Zonder toeschouwers, want bondscoach Aliou Cissé wenste geen pottenkijkers. Hij was er als speler bij in 2002 in Seoul, toen Senegal voor een shock zorgde door in de openingswedstrijd gastland Frankrijk te verslaan. Senegal reikte toen tot de kwartfinales en nu wil Cissé opnieuw verrassen.

Japan is het land met de meeste vraagtekens en daarom ook de underdog. Het land heeft met Shinji Kagawa en oud-VVV-speler Keisuke Honda zeer fijnbesnaarde voetballers, maar wist in de voorbereiding allesbehalve te overtuigen. De eerste zeven oefenwedstrijden won Japan geen enkele keer (vijf nederlagen, twee gelijke spelen). Kort voor de start was het eindelijk raak voor de Aziaten. Japan won met 2-4 van Paraguay en hoopt daarop voort te borduren.

Prognose: Colombia en Polen
Colombia heeft de meeste kwaliteiten in huis om groepswinnaar te worden. Op basis van de uitstekende kwalificatiereeks gaat ook Polen een ronde verder. De wedstrijd tussen Polen en Senegal zou weleens beslissend kunnen blijken.

Programma:
19 juni, 14.00 uur: Colombia - Japan
19 juni, 17.00 uur: Polen - Senegal
24 juni, 17.00 uur: Japan - Senegal
24 juni, 20.00 uur: Polen - Colombia
28 juni, 16.00 uur: Japan - Polen
28 juni, 16.00 uur: Senegal - Colombia

Volledig scherm
Keisuke Honda eerder deze week, op weg naar het vliegtuig dat hem naar Rusland zou brengen. © AFP