Volledig scherm
© AP

Pussy Riot krijgt fikse boete voor bestorming veld tijdens WK-finale

UpdateKort na het begin van de tweede helft in de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië hebben vier bandleden van de Russische punkband Pussy Riot het veld bestormd. Het 'moment of fame' van de veldbestormers was van korte duur. De beveiligers grepen snel in.

De wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië lag tijdelijk stil door het voorval, maar kon snel weer hervat worden. De stand was op dat moment 2-1. Uiteindelijk werd het 4-2.

De feministische punkrockband liet via Twitter weten dat zij verantwoordelijk waren voor de bestorming van het veld. Bandlid Olga Koeratsjova liet aan persbureau Reuters weten dat ze in een politiebureau in Moskou wordt vastgehouden.

Forse boetes

De bandleden, die politie-uniformen droegen, hebben forse boetes gekregen. Ze kregen boetes voor zowel de uniformen als het betreden van het veld. Omgerekend moeten ze 2700 euro betalen.

Pussy Riot botst in Rusland regelmatig met de autoriteiten. De groep verstoorde in 2012 met een 'punkgebed' een dienst in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou. In dat optreden bekritiseerden zij Vladimir Poetin. Twee leden van de groep, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, zaten vanwege het incident bijna twee jaar vast.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
Een van de veldbestormers. © AP
Volledig scherm
© AP