Theo Bos op de wielerbaan in Apeldoorn.
Volledig scherm
Theo Bos op de wielerbaan in Apeldoorn. © Cor Vos

Zilver voor Theo Bos op kilometer tijdrit bij EK baan in Apeldoorn

Theo Bos heeft op de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn zilver gepakt op de kilometer tijdrit. Alleen de Franse wereldkampioen Quentin Lafarge was op het niet-olympische onderdeel sneller dan de 36-jarige Nederlander.

Bos legde voor eigen publiek de lat hoog met een tijd van 1.00,409. Lafargue, die als laatste van start ging, wist daar echter nog ruim een tiende onder te duiken (1.00,289). Sam Ligtlee viel net buiten het podium. Hij eindigde vlak achter de Fransman Michael d’Almeida als vierde.

Bos won in 2004 bij de Olympische Spelen van Athene zilver op dit onderdeel, toen het nog olympisch was. Hij was Europees kampioen in 2003 en wereldkampioen in 2005. Na een carrière als wielrenner op de weg keerde Bos terug op de baan. Sindsdien pakte hij op de 1 kilometer tijdrit twee keer zilver (2016, 2019) en brons (2018).

De start van Bos was niet zo snel. Maar met een razendsnelle slotronde dook hij onder de tijd van D’Almeida. Ligtlee was onderweg snel, maar beet zich stuk op de slotronde van zijn landgenoot. Alleen Lafargue wist een snelle tijd onderweg ook vol te houden.D

,,Op het WK was ik ook dichtbij, maar was het gat groter”, zei Bos bij de NOS. ,,Het was heel zwaar, twee keer rijden sowieso.” De baanwielrenner hoopte dat het programma van zondag, met twee keer rijden binnen twee uur, in zijn voordeel zou werken. ,,Ik reed helaas iets langzamer dan in de ochtend. Lafargue ook, maar het was niet genoeg. Ik ben wel blij met het niveau dat ik heb.”

Lamberink

Op de 500 meter tijdrit bij vrouwen ging de Europese titel naar Anastasija Vojnova. De Russische verwees haar landgenote Darja Sjmeleva en de Oekraïense Olena Starikova naar de overige podiumplaatsen. Kyra Lamberink moest genoegen nemen met plaats zeven. 

De EK baan in Apeldoorn wordt later vandaag afgesloten met de madison bij mannen en vrouwen. Voor Nederland staat de teller op vijf gouden medailles. Kirsten Wild won de afvalkoers en het omnium, Jeffrey Hoogland was de beste op de sprint en Harrie Lavreysen op de keirin. Verder wonnen de Nederlandse mannen de teamsprint.