Zilver voor Leijnse bij tijdrit junioren, Italiaan Tiberi wint ondanks gebroken pedaal

Enzo Leijnse heeft Nederland al de derde medaille bezorgd op de WK wielrennen in Yorkshire. De 18-jarige renner uit Amstelveen pakte zilver bij de tijdrit voor junioren. Hij legde de 27,6 kilometer af in 38 minuten en 36 seconden.

Daarmee was hij acht seconden langzamer dan Antonio Tiberi, die op sensationele wijze de wereldtitel pakte. De Italiaan brak zijn pedaal af bij de start, moest wisselen van fiets en begon daarna aan een inhaalrace die hem alsnog de regenboogtrui opleverde.

Het was het slotstuk van een vreemde dag bij de WK in Groot-Brittannië. De Russische Aigoel Gareeva pakte goud bij de vrouwen junioren, ondanks het missen van een bocht in de finale. De 18-jarige renster moest in de remmen, omdraaien en verloor ongeveer 10 seconden. 

Ze kon het zich veroorloven. Bij de finish in Harrogate had ze nog 4 seconden over op de nummer twee, de Nederlandse Shirin van Anrooij. De winnende tijd na bijna 14 kilometer was 22 minuten en 16 seconden.

Nederland begon de WK gisteren met winst in de gemengde estafette, waardoor de teller nu al op één gouden en twee zilveren medailles staat. Morgen staan de tijdrit voor elite vrouwen en beloften mannen op het programma.

Volledig scherm
Enzo Leijnse snelt naar het zilver in de tijdrit voor junioren. © photo: Cor Vos