Femke Van Den Driessche. Kent U haar nog? :
Volledig scherm
Femke Van Den Driessche. Kent U haar nog? : © Cor Vos

Ze moeten Femke vragen als rondemiss op het WK e-bikes

COLUMNKent u Femke van den Driessche nog? Het is stil geworden rond deze Vlaamse dame, die begin 2016 als tiener de wielerwereld schokte met haar e-bike. Daarmee probeerde ze in Zolder wereldkampioene veldrijden te worden. Femke werd betrapt en overladen met pek en veren.

Sindsdien is de sport beducht voor het gevaar van de zogenaamde mechanische doping. De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient kondigde harde (controle-) maatregelen aan. Ook al omdat een kampioen als Fabian Cancellara ernstig werd verdacht van het rijden op een hedendaagse Solex. Nadat Femke voor zes jaar werd geschorst, is het ook stil geworden rond de jacht op e-bikers. ,,Je moet wel heel dom zijn om het te proberen'', zei een ploegleider gisteren voor de start van de Waalse Pijl.

Eén ding weet inmiddels iedereen. Dat je als goed getrainde recreant met zo'n e-bike op de Muur van Hoei de Valverdes en Alaphilippes voorbij rijdt. Ooit ben ik zelf al zwoegend op een lastige pukkel in de Belgische Voerstreek fluitend voorbij gereden door een vriendelijke dame in een bloemetjesjurk. ,,Niet eerlijk hè'', riep ze me nog verontschuldigend na vanaf haar boodschappenfiets.

Tegenwoordig word je op alle fietspaden voorbijgevlogen door hordes luie e-bikers. In Nederland rijden er al 2 miljoen rond. Zorgwekkend veel, als je het mij vraagt. Dagelijks woon- of studentenverkeer voor de langere afstanden oké, maar als je zo maar een stukje gaat fietsen, schakel je toch niet lafjes een motortje in? Nee, dan laat je je benen spreken. Ook al waait de wind uit de verkeerde hoek.

Dus wekte de internationale wielerunie UCI onlangs verbazing met de aankondiging van het eerste WK mountainbike voor e-bikes, deze zomer in Canada. Ongetwijfeld goed voor de marketing richting handel in elektrische fietsen. Maar toch niet voor de sport van afzien en hard labeur.

Misschien moeten ze Femke van den Driessche maar vragen als rondemiss op dat WK.

a.pertijs@bndestem.nl

Volledig scherm
© Johan Wouters