Wielerlegende Poulidor op 83-jarige leeftijd overleden

Raymond Poulidor is op 83-jarige leeftijd overleden. De Fransman lag al sinds oktober in het ziekenhuis vanwege oververmoeidheid. Poulidor is ook de opa van Mathieu en David van der Poel.

Poulidor stond acht keer op het podium in de Tour, hetgeen een record is, maar hij won de Ronde nooit. Hij kreeg daardoor de naam ‘eeuwige tweede’. 

Hoewel Poulidor, die heel z’n carrière voor Mercier reed, de Tour nooit won, triomfeerde hij wel in andere grote wedstrijden als de Ronde van Spanje (1964), Milaan-San Remo (1961) en de Waalse Pijl (1963). Hij won ook zeven etappes in de Ronde van Frankrijk. Desondanks blijft ‘Poupou’ het meest bekend voor zijn acht podiumplaatsen in het eindklassement van de Tour. Hij werd drie maal tweede (1964, 1965 en 1974) en vijf maal derde (1962, 1966, 1969, 1972 en 1976) in ‘La Grande Boucle’ en beet steeds weer de tanden stuk op rivalen Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

Anquetil won dan wel vijf keer de Tour de France, toch was hij lang niet zo populair als Poulidor. Het Franse publiek hield van ‘Poupou’, die strijdlustigheid uitstraalde en tegenslagen kon incasseren. In 1977 beëindigde hij met 73 profzeges zijn carrière. ,,Hoe meer pech ik had, hoe meer het publiek van mij hield en hoe meer geld ik verdiende”, zei Poulidor ooit.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel en zijn opa Raymond Poulidor. © BELGA

Poulidor was begin jaren 70 ploeggenoot van Joop Zoetemelk bij het Franse Gan-Mercier. Op zijn veertigste, in 1976, eindigde hij als derde in de Tour achter de Belg Lucien van Impe en Zoetemelk. Na zijn actieve loopbaan trad hij onder meer op als ambassadeur van Toursponsor Crédit Lyonnais. Hij was een vast gezicht in het ‘Village Départ’, het startdorp bij elke etappe waar hij veelvuldig handtekeningen uitdeelde en met fans, jong en oud, op de foto ging. Na de afgelopen Tour was hij “zeer vermoeid” geweest, meldde zijn vrouw kort nadat hij begin oktober in het ziekenhuis was opgenomen.

Zijn dochter Corinne is getrouwd met Adrie van der Poel, eveneens een succesvol wielrenner en vader van Mathieu en David van der Poel. “Altijd zo trots”, meldde wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel op Instagram bij een foto waarop hij door zijn opa wordt omhelsd.

,,Een enorme kampioen en zelfs meer dan dat. De Tour zal niet meer hetzelfde zijn zonder hem. We zullen je nooit vergeten, Raymond”, twitterde de Tourorganisatie. De internationale wielrenunie UCI meldde “diep bedroefd” te zijn door het overlijden van een wielerlegende. ,,Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden.”

Volledig scherm
Raymond Poulidor in het Criterium der Azen in Hilvarenbeek © BN De Stem / Johan van Gurp
Volledig scherm
Raymond Poulidor in 1974 in de zestiende etappe van de Tour de France. © AFP
Volledig scherm
Raymond Poulidor (rechts) op het podium in 1966. Op de tweede plek eindigde Jan Janssen en Lucien Aimar won de Tour. © Roger Viollet/Getty Images
Volledig scherm
Mathieu van der Poel en zijn opa, Raymond Poulidor. © Cor Vos
Volledig scherm
Raymond Poulidor © REUTERS