Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race
Volledig scherm
Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race © photo: Cor Vos

Wegseizoen ‘VDP’: 31 koersdagen, 11 overwinningen

OverzichtMet zijn zesde plaats in de Famenne Ardenne Classic komt er een einde aan een succesvol wegseizoen van Mathieu van der Poel (24), waarin hij nooit anoniem rondreed. Een overzicht.

Februari – maart

Van der Poel wint in de Ronde van Antalya
Volledig scherm
Van der Poel wint in de Ronde van Antalya © photo: Cor Vos
Van der Poel viel zwaar in Nokere Koerse.
Volledig scherm
Van der Poel viel zwaar in Nokere Koerse. © Daan Hakkenberg

Op 3 februari van dit jaar rijdt Van der Poel in het Deense Bogense naar zijn tweede wereldtitel veldrijden. Een kleine drie weken later begint hij aan zijn wegseizoen, met de Ronde van Antalya in Turkije. In de eerste etappe zet Van der Poel de toon voor de rest van zijn seizoen, door meteen te winnen in een massasprint.

Het voorjaar begint met Nokere Koerse, waarin Van der Poel meteen aan de start staat als topfavoriet. In de voorbereiding op de klassiek oplopende eindsprint ontstaat een flinke valpartij, met Van der Poel als slachtoffer. Kermend van de pijn verlaat Van der Poel de wedstrijd in een ambulance, zijn voorjaar lijkt al voorbij.

Maar vier(!) dagen later staat Van der Poel alweer aan de start van de Grand Prix de Denain, een soort mini Parijs-Roubaix. Voor het eerst laat hij zien te tarten met alle wielerwetten, door gehavend en gebutst iedereen uit het wiel te rijden op een van de laatste kasseistroken. In de solo die daarop volgt, houdt Van der Poel het peloton net achter zich, om uitgeteld met één hand omhoog over de streep te komen. Een week later rijdt hij zijn eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar, door in Gent-Wevelgem naar een vierde plaats te sprinten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Van der Poel verrast het peloton in Denain.
Volledig scherm
Van der Poel verrast het peloton in Denain. © photo: Cor Vos

April

Van der Poel juicht in Dwars door Vlaanderen, Anthony Turgis (tweede) baalt.
Volledig scherm
Van der Poel juicht in Dwars door Vlaanderen, Anthony Turgis (tweede) baalt. © AFP

In zijn laatste wedstrijd voor ‘De Ronde’ houdt Van der Poel huis in Dwars door Vlaanderen. Op ongeveer 60 kilometer van de streep gaat hij in de aanval, om met een kopgroep van vijf te sprinten voor de zege. Van der Poel houdt Anthony Turgis en Bob Jungels achter zich en gaat in topvorm naar de Ronde van Vlaanderen.

De kansen van Van der Poel in de Ronde van Vlaanderen lijken nog voor de finale verkeken. Na een lekke band komt hij hard in aanraking met de stoep, waarna de Nederlands kampioen naar zijn rechter bovenarm grijpt. Exit Van der Poel? Niets is minder waar. Na een lange inhaalreeks meldt hij zich ‘gewoon’ weer in de kop van de koers en wordt vierde in zijn eerste Vlaamse hoogmis.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Van der Poel op de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen.
Volledig scherm
Van der Poel op de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen. © BELGA

Na een tussenstop in het Franse Circuit Cyliste Sarthe, waar hij de eerste etappe wint, rijdt Van der Poel kort voor de Amstel Gold Race de Brabantse Pijl. In Overijse gaat hij met gerenommeerde namen als Julian Alaphilippe, Michael Matthews en Tim Wellens naar de streep, om ze allemaal met volle overtuiging uit het wiel te sprinten.

Van der Poel verslaat in de Brabantse Pijl toppers als Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews.
Volledig scherm
Van der Poel verslaat in de Brabantse Pijl toppers als Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews. © BELGA

In de Amstel Gold Race lijkt de hoop al snel vervlogen, als Van der Poel op een slecht moment de aanval kiest. Alaphilippe en Jakob Fuglsang rijden even later weg en lijken te gaan sprinten voor de zege. Maar in de laatste knotsgekke kilometers verspeelt het duo een ruime voorsprong. Van der Poel rijdt het gat dicht en perst er een imposante sprint uit in de laatste honderden meters. Niemand heeft een antwoord, Nederland heeft weer een Amstel Gold Race-winnaar.

Bekijk hier hoe Van der Poel de Amstel Gold Race won:

Augustus – september

Van der Poel heerst in de Tour of Britain: drie ritzeges én het eindklassement.
Volledig scherm
Van der Poel heerst in de Tour of Britain: drie ritzeges én het eindklassement. © BSR Agency

Na een pauze van vier maanden, waarin hij zich vooral richt op de mountainbike, hervat Van der Poel halverwege augustus zijn wegseizoen. In de eerste etappe van de Arctic Race of Norway klopt hij landgenoot Danny van Poppel oppermachtig in de massasprint. Na zijn tweede plaats in etappe twee kan Van der Poel zijn leiderstrui niet vasthouden in Noorwegen, waarna hij als ultieme WK-voorbereiding richting Groot-Brittannië trekt.

Daar bestempelt Van der Poel zich met drie etappezeges én het eindklassement als absolute topfavoriet voor de WK in Yorkshire. Vooral in de sprintjes bergop drijft de Nederlander zijn concurrenten, met name de Italiaan Matteo Trentin, tot wanhoop.

Van der Poel is leeg na het WK wielrennen in Yorkshire.
Volledig scherm
Van der Poel is leeg na het WK wielrennen in Yorkshire. © Cor Vos

Het verhaal op het WK in Yorkshire, afgelopen zondag, is bekend. Van der Poel rijdt zich in de stromende regen naar een perfecte uitgangspositie, maar ineens gaat het licht uit bij de Nederlandse kopman, de droom van de regenboogtrui is over. Van der Poel toont dat ook hij maar een mens is, in wat de bekroning had moeten worden op een superjaar.

Luister hier nog eens naar de nieuwste podcast van ‘In Het Wiel’, met een speciale WK-terugblik: