Volledig scherm
Kees Haast: 1938-2019. © Rene Schotanus

Voor Kees Haast mocht het elke dag een bergetappe zijn

NECROLOGIEMet Kees Haast (80) is vrijdag één van de meest kleurrijke Nederlandse ronderenners heen gegaan. In de jaren zestig mocht de boerenzoon uit Rijsbergen even hopen dat hij de eerste Nederlandse Tourwinnaar zou worden. Die droom spatte uiteen op 9 juli 1965. 

Iedere dorpsgenoot, iedere wielerliefhebber, die dat jaar de Ronde van Frankrijk volgde, weet nog waar hij was toen Kiske Haast hard onderuit ging in de afdaling van de Col du Latourette. In Rijsbergen zaten op dat moment velen in de aardbeienvelden. Het werk viel stil. Gekluisterd aan de transistorradio hoorden ze hoe hun held met een slagaderlijke bloeding het strijdtoneel moest verlaten.

Laatbloeier Kees Haast was er een jaar eerder achter gekomen dat hij kon klimmen. Ploegleider Kees Pellenaars nam hem mee naar de Ronde van Zwitserland en waarschuwde hem voor het afzien op de eerste col. ‘Waar blijft die col nou?’, zou Haast vol ongeduld aan Pellenaars hebben gevraagd. ‘Die bende al over’, luidde het antwoord.

Klimgeit

In 1965 werd deze klimgeit de eerste Nederlander die in de Tour als eerste bovenkwam op een grote col. Op de Col du Vars reed hij alle klassementsmannen uit het wiel. Geen wonder dat op dat moment het podium in zicht kwam.

De vorm en magie van die Tour wist Haast daarna nooit meer te vangen. ‘Ik had bij BIC moeten blijven’, zei hij later. Hij liet zich overhalen om terug te gaan naar Pellenaars. Haast gold in die jaren als de oogappel van de al even kleurrijke ploegleider.

Nog geen vijf jaar na dé val zette Haast een punt achter zijn profcarriére. En ging werken. ,,De eerste jaren stond ik met tranen in mijn ogen in de sleuf als ik een groepje wielrenners voorbij zag komen”, zo schetste hij de brute overgang van sporter naar grondarbeider.

Rasverteller

De man die ooit was begonnen als hulpje van de melkboer, ging daarna onder andere in de drankenhandel. In de wielersport liet hij zich amper nog zien. Te verlegen, liet hij later weten. Pas deze eeuw bloeide hij op als oud-coureur. Haast ontpopte zich tot een rasverteller op allerhande wieleravonden. Alleen al van zijn eerste Omloop van de Baronie kon hij een avondvullende comedyshow maken. Het publiek hing aan zijn lippen, lag in een deuk en Kiske Haast genoot.

Drie jaar geleden kwam er zelfs een boek over zijn leven. ,,Ik ben altijd een open boek geweest”, zei hij destijds. ,,Ik heb als renners ook nooit het bordje van een ander leeggegeten. Voor een bergetappe zat ik fluitend aan het ontbijt. Voor mij mocht het elke dag een bergetappe zijn.”

  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”