Volledig scherm
Taart voor jarige Dylan Groenewegen bij de start van ZLM Tour-etappe Etten-Leur - Buchten © Ard Bierens

Veel volk op verjaardag Dylan Groenewegen bij start ZLM Tour in Etten-Leur

zlm tourOnder grote publieke belangstelling is vrijdagmiddag in Etten-Leur de tweede rit van de ZLM Tour van start gegaan. Voor het vertrek werd de jarige publiekstrekker Dylan Groenewegen door de lokale organisatie getrakteerd op een suikerzoete fototaart. 

De kopman van Jumbo-Visma had de dag ervoor al bloemen gekregen voor het winnen van de openingsetappe. Vandaag is hij in finishplaats Buchten weer dé favoriet voor de dagzege. 

Dat het plaatselijke wielercomité meer kan dat het organiseren van een sterk bezet criterium bewees het vrijdag. Rond de teambussen en het tekenpodium was een levendig evenement opgebouwd. Voor de VIP's maakten de twee toppers Groenewegen en Caleb Ewan (Lotto-Soudal) graag tijd voor een meet and greet. ,,Dergelijke verzoeken krijgen we eigenlijk nooit bij een  start", liet Jumbo-woordvoerder Ard Bierens weten. Voor voorzitter Ronnie Buiks was het niet meer dan logisch om de sponsors de gelegenheid te bieden om ook voor de Tour kennis te laten maken met enkele grote namen uit het peloton van de Ronde van Frankrijk. Normaal gebeurt dat na afloop van de Tour in augustus.

Veel mensen waren ook naar het Raadhuisplein en de Markt gekomen om het voorbereidende werk rond de kleurrijke teambussen en van dichtbij te zien. Voor het podium waarop de renners het startblad tekenden dromden honderden toeschouwers samen. 

Om precies 13.00 uur schoten wethouder Cees van Aert en voorzitter Ronnie Buiks het peloton op gang. Na een geneutraliseerd rondje van acht kilometer door Etten-Leur werd de koers na een laatste passage over de Markt en Bisschopsmolen op weg naar Rijsbergen definitief vrij gegeven. 

Volledig scherm
Het peloton van de ZLM Tour gaat onder grote publieke belangstelling op weg voor de rit richting Buchten. © Pix4Profs/Gerard van Offeren