Van der Poel wint NK veldrijden voor vijfde keer op rij

SamenvattingEen grote verrassing is het niet, maar Mathieu van der Poel heeft zich vandaag in Huijbergen gekroond tot Nederlands kampioen veldrijden. Het is voor de 23-jarige Van der Poel alweer zijn vijfde nationale titel op rij. 

Lekker weer was het bepaald niet in het Brabantse dorp. De regen viel gestaag naar beneden, maar het hinderde Van der Poel niet echt. Na twee ronden had de topfavoriet alleen Corné van Kessel nog in zijn wiel. In de derde ronde trok Van der Poel vol door en was hij los.

Van Kessel kwam tegen het einde van de race nog ten val en moest de tweede plaats prijsgeven aan Lars van der Haar, die het zilver bemachtigde. Voor Van Kessel resteerde het brons.

GracenoteNetherlands on Twitter

5⃣ Mathieu van der Poel wint NK 🇳🇱 veldrijden voor de 5e keer (2015-2019) Zijn vader Adrie van der Poel won deze titel 6⃣ maal (1989-1992, 1995, 1999)

Van der Poel is deze winter onstuitbaar in het veldrijden. Hij heeft al dik twintig overwinningen op zak. De wereldtitel is zijn grote doel van dit jaar. Van der Poel wil begin februari in het Deense Bogense de Belg Wout van Aert onttronen. Zijn vader Adrie won het NK veldrijden zes keer: in 1989, 1990, 1991, 1992, 1995 en 1999. ,,Zo’n aantal, dat is toch mooi op je 23ste”, vindt de man die dit seizoen de cross domineert als nooit tevoren. ,,Het wordt ook hoogtijd dat ik die andere trui weer eens pak”, voegde hij er wel in adem aan toe. ,,Het zou sneu zijn dat ik na dit seizoen weer mislukt.”

Van der Poel rijgt de zeges deze winter immers met speels gemak aan elkaar. De teller staat al op 24. Dat hij het NK zou winnen, stond voor iedereen voor de start al vast. ,,Toch blijft het leuk om een kampioenschap te winnen. En ik heb me vandaag wel vermaakt ook”, wilde Van der Poel echter van geen verplicht nummer weten.

Thijs Zonneveld on Twitter

Je verwacht het niet, maar Mathieu van der Poel is Nederlands kampioen veldrijden 2019. https://t.co/OuMSCqLSFm

Winnen is één bij Van der Poel. De manier waarop is wat anders. ,,Het ging vlot vandaag, maar om te zeggen dat het gemakkelijk ging is overdreven. Ik was vandaag namelijk niet super”, liet hij weten. ,,Je kunt merken dat de kerstperiode erin gehakt heeft. Ik voel dat het de laatste weken wat minder wordt.”

Beetje bij beetje vergrootte Van der Poel na de openingsronde zijn voorsprong. Wat er achter hem gebeurde kreeg hij niet mee. Ook niet dat in België Toon Aerts topfavoriet Wout van Aert van de titel afhield. ,,Dat verbaast me wel.”

Mathieu van der Poel komt de finish over voor zijn vijfde Nederlandse titel op rij.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel komt de finish over voor zijn vijfde Nederlandse titel op rij. © Cor Vos
Matthieu van der Poel in actie bij het NK veldrijden.
Volledig scherm
Matthieu van der Poel in actie bij het NK veldrijden. © Pim Ras Fotografie

Daan Hakkenberg on Twitter

MVDP wint weer een trui die hij nooit zal dragen #nkveldrijden https://t.co/NQANhmpnJV

Mathieu van der Poel.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © Cor Vos