Van der Poel: ‘Het ging vlot, maar gemakkelijk is overdreven’

videoMathieu van der Poel pakte in Huijbergen zijn vijfde opeenvolgende nationale titel veldrijden. ,,Zo’n aantal, dat is toch mooi op je 23ste”, vindt de man die dit seizoen de cross domineert als nooit tevoren. ,,Het wordt ook hoogtijd dat ik die andere trui weer eens pak”, voegde hij er wel in adem aan toe. ,,Het zou sneu zijn dat ik na dit seizoen weer mislukt.”

Van der Poel rijgt de zeges deze winter immers met speels gemak aan elkaar. De teller staat al op 24. Dat hij het NK zou winnen, stond voor iedereen voor de start al vast. ,,Toch blijft het leuk om een kampioenschap te winnen. En ik heb me vandaag wel vermaakt ook”, wilde Van der Poel echter van geen verplicht nummer weten.

Winnen is één bij Van der Poel. De manier waarop is wat anders. ,,Het ging vlot vandaag, maar om te zeggen dat het gemakkelijk ging is overdreven. Ik was vandaag namelijk niet super”, liet hij na afloop weten. ,,Je kunt merken dat de kerstperiode erin gehakt heeft. Ik voel dat het de laatste weken wat minder wordt.”

Beetje bij beetje vergrootte Van der Poel na de openingsronde zijn voorsprong. Wat er achter hem gebeurde kreeg hij niet mee. Ook niet dat in België Toon Aerts topfavoriet Wout van Aert van de titel afhield. ,,Dat verbaast me wel.”

Maandag rijdt Van der Poel nog een cross in Otegem. Daarna gaat hij op trainingskamp in Spanje. Over twee weken keert hij dan in Hoogerheide (Wereldbeker) weer terug in koers.

Volledig scherm
Mattieu van der Poel viert zijn overwinning tijdens het NK veldrijden. © ANP
  1. Alleen Bos niet naar kwartfinales op keirin bij WK baanwielrennen

    Alleen Bos niet naar kwartfina­les op keirin bij WK baanwiel­ren­nen

    Drie van de vier Nederlandse sprinters hebben zich bij de WK baanwielrennen in Berlijn geplaatst voor de kwartfinales op het onderdeel keirin. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, woensdag nog goed voor een wereldrecord en titel op de teamsprint, wonnen hun heat overtuigend. Matthijs Büchli eindigde in zijn heat als tweede, ook voldoende voor een vervolg. Theo Bos, de vierde Nederlandse deelnemer, werd derde in zijn heat en moet zich via de herkansingen nog zien te plaatsen.