Mathieu van der Poel (links) en Dylan Groenewegen (rechts) komen elkaar tegen.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel (links) en Dylan Groenewegen (rechts) komen elkaar tegen. © photo: Cor Vos

Van der Poel en Groenewegen aan de start in Münsterland Giro

Vier dagen na de wegwedstrijd staan veel WK-deelnemers aan het vertrek van de Sparkassen Münsterland Giro. Mathieu van der Poel gaat in de 193,3 kilometer lange wedstrijd van Emsdetten naar Münster onder andere de strijd aan met Dylan Groenewegen.

Van der Poel had zondag de wereldtitel binnen handbereik, maar één minder moment zorgde ervoor dat de topfavoriet de vier andere aanvallers moest laten gaan. Mads Pedersen bleek vervolgens in een sprint sneller te zijn dan Matteo Trentin en Stefan Küng. Zij zijn er alle drie niet bij, maar Van der Poel wel. Aanvankelijk zou hij naar Azië reizen om mee te doen aan het olympisch testevent voor mountainbikers, maar hij kiest ervoor om in Europa te blijven en deel te nemen aan de Duitse wedstrijd.

De Münsterland Giro is toe aan haar 14de editie. Drie edities werden er gewonnen door een Nederlander: Jos van Emden zegevierde in 2007 en 2013, Joost van Leijen was in 2010 de sterkste. Groenewegen eindigde in 2012 in de door Marcel Kittel gewonnen editie al op het podium en heeft - gesteund door Mike Teunissen - de beste papieren om donderdagmiddag de winst te pakken. Samen met Pascal Ackermann deelt hij de favorietenstatus. 

Andere topsprinters aan het vertrek zijn Fernando Gaviria (UAE Emirates), Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step), Max Walscheid (Sunweb, vorig jaar winnaar), John Degenkolb (Trek-Segafredo, winnaar in 2016), Bryan Coquard (Vital Concept) en André Greipel. Laatstgenoemde won de koers in 2008 en 2014 en rijdt donderdag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Arkéa-Samsic. Hij heeft zijn contract laten ontbinden en maakt op een later moment bekend waar zijn toekomst ligt. Bij Arkéa-Samsic wordt Greipel opgevolgd door Nacer Bouhanni.

Groenewegen tegen Van der Poel

In de Tour of Britain namen Groenewegen en Van der Poel het ook al tegen elkaar op. In de vlakke massasprints was de renner van Jumbo-Visma de renner van Corendon-Circus drie keer de baas. Van der Poel sloeg uiteindelijk in de lastigere ritten zijn slag en boekte evenveel etappeoverwinningen. Daarnaast schreef hij ook het eindklassement op zijn naam.

Dylan Groenewegen.
Volledig scherm
Dylan Groenewegen. © BSR Agency
Mathieu van der Poel.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © BSR Agency