Volledig scherm
In Boxmeer was Daags na de Tour het eerste criterium na de Tour de France. © EPA

Van Boxmeer tot Etten-Leur: deze wielertoppers zie je bij de criteriums in Brabant

OverzichtDe 106de editie van de Tour de France heeft Parijs bereikt. Dat betekent dat de tijd van de criteriums is aangebroken. Boxmeer trapte maandag 29 juli af met Daags na de Tour, de traditionele opener van de criteriumperiode. Maar er is meer. In totaal worden de komende weken zes criteriums verreden in Brabant. Een overzicht.

Dit artikel wordt constant aangevuld

Maandag 29 juli: Boxmeer (Daags na de Tour, winnaar Mike Teunissen)

De organisatie van Daags na de Tour in Boxmeer wist Mike Teunissen te strikken voor de 45ste editie van het criterium. De Rosmalenaar verraste in de openingsetappe van de Tour de France door de gele trui te veroveren. Daarmee geldt de renner van Jumbo-Visma als de opvolger van Erik Breukink, die in 1989 de laatste Nederlander in het geel was. Ook Koen de Kort uit Liempde en Bauke Mollema maakten hun opwachting in Boxmeer, waar Teunissen met de winst aan de haal ging.

Met onder anderen: Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk,  Wout Poels, Dylan van Baarle, Fabio Jakobsen, Danny van Poppel, Boy van Poppel, Mike Teunissen, Koen de Kort, Bauke Mollema, Cees Bol, Roy Curvers

Woensdag 31 juli: Chaam (Acht van Chaam, winnaar Egan Bernal)

De Acht van Chaam verwelkomt Steven Kruijswijk, die in de Tour de France knap derde werd. Ook etappewinnaar Dylan Groenewegen verschijnt aan de start van de 80ste editie van de Acht van Chaam. Met Koen de Kort, Danny van Poppel, Boy van Poppel en Marianne Vos is er daarnaast opnieuw ruim baan voor Brabants’ beste renners. Grootste vis is toch wel Egan Bernal die werd toegevoegd aan de lijst. 

Met onder anderen: Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen, Dylan van Baarle, Cees Bol, Koen de Kort, Danny van Poppel, Boy van Poppel

Zaterdag 3 augustus: Maarheeze (Mijl van Mares, winnaar Dylan van Baarle)

De bekendste namen van de 58ste editie van de Mijl van Mares zijn tourdeelnemers Dylan van Baarle en Cees Bol, Lars Boom, Boy van Poppel en Bas van der Kooij. Van der Kooij, afkomstig uit Maassluis, verraste in april door op het NK knap als derde te eindigen.

Met onder anderen: Dylan van Baarle, Bas van der Kooij, Cees Bol, Lars Boom, Boy van Poppel

Maandag 5 augustus: Roosendaal (De Draai van de Kaai)

De organisatie van de Draai van de Kaai viert dit jaar zijn 40-jarige jubileum. In Roosendaal verschijnt in ieder geval regionale favoriet Mathieu van der Poel aan de start. Daarnaast zullen ook Dylan Groenewegen en Mike Teunissen rijden tijdens de ‘Draai’.

Met onder anderen: Dylan Groenewegen, Mathieu van der Poel, Mike Teunissen, Sjoerd van Ginneken, Boy van Poppel, Marco Minnaard, Wesley Kreder, David van der Poel , Maarten van Trijp, Moreno Hofland, Sebastian Langeveld, David Dekker, Maikel Zijlaard, Ivar Slik

Zondag 11 augustus: Zevenbergen (Profkoers Zevenbergen)

De organisatie van Profkoers Zevenbergen gunt regionaal talent de kans om zich te manifesteren, maar heeft voor de 63ste editie op de Zuidhaven ook Nederlands kampioen wielrennen Fabio Jakobsen binnengehaald. Ook Bauke Mollema heeft zijn woord gegeven aan de organisatie van de Profkoers. Naast Jakobsen en Mollema zal ook drievoudig Tour-etappewinnaar Caleb Ewan acte de presence geven. Eerder dit jaar won Ewan ook twee etappes in de Giro d’Italia.

Met onder anderen: Caleb Ewan, Bauke Mollema, Fabio Jakobsen, Koen de Kort, Maurits Lammertink, Antwan Tolhoek, Danny van Poppel, David van der Poel

Zondag 18 augustus: Etten-Leur (Profwielerronde Etten-Leur)

De organisatie van de Profwielerronde van Etten-Leur heeft voor de 13de editie Steven Kruijswijk weten te strikken. Het is de derde keer dat Kruijswijk aan de start verschijnt in Etten-Leur. Met Peter Sagan heeft de organisatie nog een grote naam aan de start staan. De Slowaak is een van de grote sterren in het profpeloton en won één rit in de bijna afgelopen Tour de France. Eerder werd al bekendgemaakt dat - net als in Zevenbergen - Fabio Jakobsen aan de start verschijnt.

Met onder anderen: Steven Kruijswijk, Peter Sagan, Fabio Jakobsen, Antwan Tolhoek