Volledig scherm
Van Aert. © Cor Vos

Van Aert slaat toe bij afwezigheid Mathieu van der Poel

Veldrijder Wout van Aert heeft optimaal geprofiteerd van de afwezigheid van Mathieu van der Poel. De Belg, nog altijd regerend wereldkampioen, won in Pontchâteau voor het eerst deze winter een wereldbekerwedstrijd. Hij bleef zijn landgenoten Toon Aerts en Michael Vanthourenhout net voor.

Volledig scherm
Van Aert bij de start in Frankrijk. © Cor Vos

Van der Poel heerst dit seizoen; hij won de voorgaande vijf veldritten uit de wereldbekercyclus. De Brabander sloeg de wedstrijd in Frankrijk over om zich rustig voor te bereiden op het komende WK in Denemarken.

Het leidde ertoe dat de toeschouwers een zeldzaam enerverende wedstrijd zagen, waarin geen enkele renner er echt boven uitstak en Van Aert, Aerts en Vanthourenhout pas in de laatste ronde loskwamen van de rest. ,,Het is een hele opluchting, ik had deze overwinning hard nodig’', zei Van Aert aan de finish. Hij nam tevens de leiding in de wereldbekerstand over van Aerts. ,,Het was een tactische race en ik besloot vooral kalm te blijven en rustig mijn kans te pakken in de finale. Het betekende wel dat ik zelf alle aanvallen moest pareren.’’

Lars van der Haar was ook vaak voorin te vinden, maar de Woudenberger haakte in de slotfase af; hij eindigde als eerste Nederlander op de vierde plaats. David van der Poel werd zevende. De slotmanche van de wereldbeker is over een week in Hoogerheide. Daar verschijnt Mathieu van der Poel weer aan de start.

Volledig scherm
Van Aert. © Cor Vos
Volledig scherm
Van Aert. © BELGA
  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”